Zde může být vaše reklama.

Kraj se pokouší prodat prostějovský Domov sester. Už podruhé

Kraj se pokouší prodat prostějovský Domov sester. Už podruhé

30. 07. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Funkcionalistická budova domova ošetřovatelek ležící na kraji Prostějova se stala před časem kulturní památkou. Nyní se vlastník, kterým je Olomoucký kraj snaží dům prodat. Minimální cena je šest milionů, nový majitel bude muset splnit řadu podmínek.

Když skupina prostějovských občanů podala na Ministerstvo kultury návrh, aby se budova z třicátých let minulého století stala památkou, Olomoucký kraj se snažil budovu rychle prodat. Na kauzu od začátku upozorňoval Hanácký Večerník. Rada Olomouckého kraje však záměr odprodat nakonec sama pozastavila, obdržela totiž několik dopisů rozhořčených Prostějovanů. Mezitím byl klenot moderní architektury prohlášen kulturní památkou, proti čemuž se kraj nakonec k obecnému překvapení ani neodvolal k ministrovi kultury. Rozhodnutí úředníků tak nabylo právní moci.

Pokuta jeden milion

Nyní Olomoucký kraj oprášil několik měsíců starý záměr a snaží se budovu odprodat za minimální nabídkovou cenu šest milionů. Oproti minulosti však v záměru uvádí jasné podmínky. Nový vlastník musí budovu rekonstruovat, využívat ji za účelem poskytování zdravotních nebo sociálních služeb, tři roky po koupi nesmí budovu nikomu prodat a pokud smlouvu poruší, bude muset kraji zaplatit pokutu jeden milion. A právě v této velmi nízké výši smluvní pokuty je problém, pro potenciálního zájemce, který by nechtěl podmínky dané krajem plnit je to velmi málo. „Určitě bych zvedl smluvní pokutu, jeden milion je směšný,“ vyjádřil se pro Hanácký Večerník Aleš Hájek z prostějovské realitní kanceláře JH Reality.

Neschopnost pečovat o svěřený majetek

S prodejem však nesouhlasí prostějovský architekt Jiří Zakopal, který prohlášení budovy kulturní památkou inicioval. „Raději bych dům ošetřovatelek viděl ve vlastnictví Olomouckého kraje, přece jen by měl jít vzorem a ukázat, že se o kulturní památku dokáže postarat. Nabídnout objekt k prodeji, dle mého názoru, není ukázkou schopnosti pečovat o svěřený majetek,“ vyjádřil se Zakopal s tím, že měli krajští radní alespoň počkat na krajské volby, jaký postoj zaujme nové vedení. „Na druhou stranu nemůžeme vyloučit i variantu, že se může najít schopný investor ze soukromé sféry, který k rekonstrukci přistoupí zodpovědně, a nebudeme se muset pokaždé spoléhat, že památky musí vždy zachraňovat stát, kraj, obec či církev. Našli bychom po republice hodně soukromých majitelů, kteří se o své památky starají vzorně,“ dodal Jiří Zakopal.

Pozemkový podvod?

Potíž je také ve v částce, za kterou chce kraj budovu i s přilehlými pozemky prodat. Je totiž vypočítána ze znaleckého posudku, který ale počítá jen s částí parcel. Rozdíl je přitom značný – znalkyně počítala pouze s necelou pětinou pozemků.

Ani podmínky nejsou podle Jiřího Zakopala dostačující. „Osobně si myslím, že by se kupující měl zavázat k provozování sociálních či zdravotnických služeb alespoň na deset let, tři roky se mi nezdá být zrovna adekvátní dobou,“ uzavřel architekt Zakopal.

-jač-

Další články