Zde může být vaše reklama.

Lesy Prostějov založily podivnou dceřinnou firmu, po šéfovi jde policie

Lesy Prostějov založily podivnou dceřinnou firmu, po šéfovi jde policie

30. 09. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Koncem roku 2017 nastala v Prostějově poměrně zásadní změna v hospodaření městské společnosti Lesy města Prostějova. Z ničeho nic byla vytvořena dceřinná společnost Dřevo Prostějov. Oficiálním důvodem měla být skutečnost, že Lesy města Prostějova chtějí prodávat dříví i koncovým klientům, ale mají příliš komplikovaný název, aby to marketingově fungovalo, a proto zakládají "dceru". Realita je taková, že šéfa obou společností Tomáše Vrbu stíhá policie.

obi banner

Města Prostějov stoprocentně vlastní svoji firmu Lesy města Prostějova už dlouhá léta, již od roku 1996, kdy byla tato společnot založena. Od roku 2011 jí šéfuje Tomáš Vrba. Tato společnost má majetek v hodnotě přibližně jedné miliardy korun, roční obrat vykazuje okolo 50 milionů se ziskem cirka jeden milion. V působnosti Valné hromady pracuje Rada města Prostějova a vykonává tak část pravomocí - například schvaluje odměny jednateli a dozorčním orgánům. Tato na komunální úrovni vcelku běžná praxe se ale v Prostějově změnila v prosinci loňského roku, kdy Lesy města Prostějova náhle založily dceřinnou společnost Dřevo Prostějov. Proč?

Do účetnictví dcer města hůř vidí, a opozice už tam nedohlédne vůbec

Sdělený důvod, že značka Lesy města Prostějova marketingově nezní a že je třeba prodat dříví i koncovým klinetům, příliš přesvědčivě nepůsobí. Zajímavější je již pohled do orgánů firmy: v dozorčí radě nové dceřinné společnosti zasedají mimo jiné Jan Krchňavý (toho času kandidát do Senátu za Pévéčko) a taky Bedřich Grulich, radní za ČSSD. Jednatelem firmy je Tomáš Vrba. Jinými slovy: "dcera" má navlas stejného jednatele, navlas stejnou dozorční radu a taktéž navlas stejný předmět podnikání, jako mateřská firma. Mnohem častěji se proto spekuluje o tom, že společnost, nad níž má nyní prostějovská radnice pochopitelně ztížený dohled, slouží jako penězovod. Opozice se začala podivným eseróčkem zabývat v momentě, kdy nebylo možné zjistit v podstatě nic z jejího účetnictví. Především šlo o odměny členů vedení, a v kuloárech se  hovořilo až o čtvrt milionu měsíčně na osobu.Opoziční zastupitelka Hana Naiclerová se začala už letos v červenci pídit po skutečných odměnách členů vedení firmy Dřevo Prostějov, na což by s ohledem na okolnost, že jde o firmu stoprocentně vlastněnou městem, měla obdržet odpověď v řádu dnů. Dodnes se tak ale nestalo.

Firmě se říká "krmelec". Po jejím šéfovi jde přitom policie

Město Prostějov v červenci letošního roku vyhlásilo výběrové řízení na nového jednatele společnosti Dřevo Prostějov (viz zde). To bylo vcelku překvapivé poté, co Vrba tou dobou již sedm let pracoval jako šéf mateřské firmy, a stál i u zrodu dcery. Pak ale na povrch začaly vyplouvat okolnosti, které mnohé zaskočily. Vrba byl nejprve v roce 2014 nominantem hnutí ANO do dozorčí rady Lesů České republiky, jeho případu se zde věnovala podrobně Mladá Fronta DNES. Podle deníku "dříve totiž pracoval ve zkrachovalé společnosti Less & Forest podnikatele Jana Mičánka, jež se s Lesy ČR neúspěšně soudila o 4,2 miliardy korun. Státnímu podniku naopak po bankrotu Lessu zůstala pohledávka ve výši 1,3 miliardy. Vrba sice těsně před krachem z Less & Forest odešel na pozici jednatele městem vlastněné společnosti Lesy města Prostějova (LMP), insolvenčního řízení se však účastnil. Na návrh předluženého podniku Less & Forest byly LMP – spolu s dalšími třemi věřiteli – jmenovány do prozatímního věřitelského výboru a Vrba na jednáních společnost zastupoval. Zástupci Lesů ČR proti postupu hlasitě protestovali. „Lesy města Prostějova byly členy prozatímního věřitelského výboru, který fungoval asi jen tři měsíce. Následně byl věřitelský výbor sestaven z jiných subjektů a už tam nepůsobíme,“ argumentuje Vrba, podle něhož tak žádný střet zájmů v jeho nové pozici nehrozí."

Firmě se v podnikatelském slangu říká "krmelec". Informace z poslední doby jsou však poměrně znepokojivé. Policie se o Vrbu skutečně zajímala a kauzu dokonce muselo řešit zastupitelstvo v Ptení, kde sídlí pila Lesů města Prostějova.  Podle svědectví místních, které má redakce HV k dispozici, má navíc Vrba v poslední době závažný problém s alkoholem.

Co bude s "krmelcem" po volbách?

Co se stane s novým městským "eseróčkem" po komunálních volbách, je otázka. Zatím neověřené, ale stále častěji prosakující informace o milionových odměnách vedení, naprostá neochota prostějovské radnice zveřejnit tyto odměny, která spekulacím jen nahrává. Policií stíhaný ředitel, a především stále ještě nejasný důvod samotného vzniku dceřinné společnosti. "Pokud volby dopadnou špatně, tu společnost zruší a účetnictví se ztratí," říká anonymní zdroj blízký společnosti.

-vb-

Další články