Zde může být vaše reklama.

Milada Sokolová podnikala s podvodníkem, který věřitelům dluží přes 50 milionů

Milada Sokolová podnikala s podvodníkem, který věřitelům dluží přes 50 milionů

09. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zastupitelka Prostějova Milada Sokolová z Občanské demokratické strany působila ve společnostech, které ovládal Roman Řehořek, podnikatel odsouzený za podvody. Hanácký Večerník odhaluje stinnou minulost Milady Sokolové.

banner tour

Společnost ABERANO-MATI, s.r.o. byla do Obchodního rejstříku zapsána v září roku 1998. Živnostenské oprávnění měla na živnostenskou živnost a také na koupi zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej. Živnost vykonávala ve dvou provozovnách – v Uherském Hradišti a v Kroměříži.
Podobně společnost KAMARO – NOVA, která do likvidace vstoupila v červnu 2015, se podle veřejných rejstříků zabývala podobnou činností jako ABERANO-MATI – dalším prodejem zboží. Provozovny pod názvem Levné oděvy provozovala v Otrokovicích a v Napajedlích.

Odpovědná zástupkyně Sokolová
A co tyto dvě, zdánlivě nezajímavé podnikatelské subjekty spojuje? Především dvě důležité osobnosti, které za podnikáním stály. Prostějovská politička Milada Sokolová (ODS) byla totiž v obou firmách takzvanou odpovědnou zástupkyní pro živnostenská oprávnění. „Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu,“ definuje tuto roli živnostenský zákon. V obou společnostech byl jednatelem a také většinovým vlastníkem jistý Roman Řehořek. A v obou disponoval 20% podílem někdejší partner Milady Sokolové, prostějovský advokát Jaroslav Čížek. Ve společnosti ABERANO – MATI jsou Řehořek s Čížkem spoluvlastníky dodnes.

Řehořek zadlužil firmu o 55,5 milionu korun
Řehořek kromě toho také spolu s dalším podnikatelem Alešem Pekou vedli společnost Genesis¬ Soex CZ, která podle informací Hradeckého deníku dovážela do Česka netříděný použitý textil a zde ho třídila. Část pak dodala do maloobchodní sítě, část vyvážela na Slovensko a zpět do Německa. Řehořek spolu s Pekou ovšem před nedávnem kvůli této firmě stanuli před soudem. „Podle obžaloby od ledna 2008 do května 2009 objednávali od českých i zahraničních firem zboží a služby, přestože věděli, že jejich firma je v úpadku a dodavatelům nebude moci zaplatit. Celkem společnost dluží pětatřiceti obchodním partnerům více než 55,5 milionu korun,“ popsali případ novináři z Hradeckého deníku. Právě v Hradci se totiž obžaloba projednávala. Dvojice podnikatelů byla poté za podvody odsouzena k šestiletému odnětí svobody. Soud tak dal za pravdu státnímu zástupci, který tvrdil, že jako jednatelé firmy objednávali služby, ač věděli, že za ně společnost nebude moci zaplatit. Zajímalo nás, jakou roli přesně Sokolová v tomto byznyse hrála, co ve firmách dělala a jaké má nyní s Řehořkem vztahy. Na zaslané otázky ale politička nijak neodpověděla.


Jakub Čech

Další články