Zde může být vaše reklama.

Na prostějovský magistrát přišla kontrola z Inspektorátu práce kvůli platovým třídám

Na prostějovský magistrát přišla kontrola z Inspektorátu práce kvůli platovým třídám

22. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kvůli letitému okrádání vlastních zaměstnanců se prostějovský magistrát dostal do hledáčku Státního úřadu inspekce práce. Ten na základě podnětu pracovníků stavebního úřadu zamířil na kontrolu. Kromě toho začalo vedení instituce vyjednávat s odborovou organizací zaměstnanců radnice. Ti své kroky konzultují i s odborovou centrálou, která jim poskytuje podporu. Právě dnes na radnici proběhne jednání mezi tajemníkem Balášem a odborovým předákem z Prahy.

Než se rozhodli úředníci stavebního úřadu jít do boje, nejprve zjišťovali, jaká je situace a zda jsou vůbec v právu. „Neposkytnutí platu v souladu s nařízením Vlády je správním deliktem podle zákona o inspekci práce, za který může být zaměstnavatel sankcionován. Inspekce však nemá vymáhací pravomoc,“ uvedla Dalimila Solnická ze Státního úřadu inspekce práce, když v červnu 2016 odpovídala na dotazy zaměstnance prostějovského stavebního úřadu. „Podnět Inspektorátu práce jsem podal v prosinci 2016 s tím, že jsem požadoval prověřit zařazení jednotlivých pracovníků do platových tříd a případné zjednání nápravy,“ popsal pro HV Radoslav Strouhal už před časem. Na instituci se obrátila i jeho kolegyně Věra Netušilová, která se jako předsedkyně odborů stala obětí pomsty, když jí šéfové odebrali část agendy a tedy i část platu. Když se obrátila na primátorku Raškovou, byla pozvána na kobereček k tajemníkovi magistrátu Lubomíru Balášovi.

reklama poutak

Úředníci si od kontroly moc neslibují

Inspektorát práce, který se na radnici dostavil předminulý pátek, se však podle našich informací nehodlá zabývat situací na všech odborech, kterých se špatné určení platových tříd týká, ale jen situací na stavebním úřadě, která je předmětem podnětů. Kontrola se tak má pohybovat pouze v rámci těch písemných podání. „Úřednice řekla, že by tu musela být dva měsíce, než by to všechno prověřila,“ popsal situaci náš zdroj z radnice. „Moc si od toho neslibujeme,“ uvedl další pracovník obeznámený se situací. Není však vyloučeno, že Státní úřad inspekce práce obdrží v příštích dnech další podněty vztahující se k dalším zaměstnancům, kteří byli o část platu neoprávněně ochuzeni. Město by pak mohlo obdržet tučnou pokutu.

 

Ozvali se i na dalších odborech magistrátu

Kontrola však není jediný problém, který v této souvislosti sužuje viníka Lubomíra Baláše. Kromě zmiňovaného stavebního úřadu, odboru životního prostředí a matriky se totiž kontrolou platových tříd zabývají i na dalších odborech radnice. Podle našich informací jde například o odbor obecní živnostenský úřad, kterému šéfuje Antonie Orálková, blízká tajemníku Balášovi, která se také účastnila alkoholových dýchánků v historické budově radnice. „Zaměstnanci živnostenského odboru plánují požádat o proplacení. Jedna pracovnice se vyjádřila, že nejde jen o ty peníze, ale i o tu potupu,“ vyjádřil se náš zdroj z magistrátu.

Ozvali se také jejich kolegové – kontroloři z Odboru správy a údržby majetku města. Mají totiž za to, že když kontrolují i mimoradniční instituce jako je Domovní správa nebo technické služby FCC, mají nárok na devátou třídu. Jejich vedoucí vyřešení záležitosti předali tajemníkovi Balášovi. „Kontrolují všechny faktury od Domovní správy a technických služeb, což dělá obrovskou sumu peněz a nemalou část městského rozpočtu,“ dodal jeden z našich informátorů s tím, že se to týká zhruba pěti zaměstnanců.

 

Odbory jednají a jednají

Mezitím mělo proběhnout jednání mezi členy odborového výboru a tajemníkem Balášem. Ten po zveřejnění článků na webu HV online změnil strategii – zástupce výboru odborové organizace nevydíral, ani nemával podklady týkajícími se loajality zaměstnance k zaměstnavateli, které obdrželi odboráři minulý týden. Hlavní roli však hrál fakt, že si odboráři jednání nahrávali, na což si poté stěžoval Baláš vedoucím pracovníkům magistrátu.

Odborářům z radnice přitom poskytuje maximální podporu celostátní Odborový svaz státních orgánů a institucí. „Náš svaz je ve spojení s paní předsedkyní odborové organizace, situaci konzultuje a právně jí pomáhá. Jsme připraveni do celého problému vstoupit a ochránit své odboráře,“ napsal v úterý na Faceboook jeho předseda Pavel Bednář. Dnes se má uskutečnit jednání mezi zástupci odborů z Prahy a tajemníkem Balášem.

Hanácký Večerník bude vývoj na radnici sledovat.

 

Jakub Čech

Další články