Zde může být vaše reklama.

Na tajemníka prostějovského magistrátu se hlásí tři lidé. O kom se mluví?

Na tajemníka prostějovského magistrátu se hlásí tři lidé. O kom se mluví?

04. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Povýšení dnes už bývalého tajemníka Magistrátu města Prostějova Lubomíra Baláše do čela krajského úřadu přineslo také otázku, kdo jej v prostějovském křesle nahradí. Radnice nyní potvrdila počet uchazečů, jména ale tají. Hanácký Večerník má ale informace, o kom se aktuálně v souvislosti s touto pozicí mluví.

Kontroverzní tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš nastoupil jako ředitel Krajského úřadu Olomouckého kraje 1. června. V minulosti se dostával do veřejného povědomí různými přešlapy, kdy se dokonce pravomocně dopustil přestupku proti zákonu o střetu zájmů nebo svou trafikou ve Vodovodech a kanalizacích Prostějov, kde vydělal už statisíce, aniž by bylo jasné za co. K zásadnějšímu zviditelnění jeho osoby došlo, až letos na jaře kdy Hanácký Večerník publikoval fotografie z alkoholového dýchánku v prostorách radniční kanceláře, kterého se Baláš rovněž účastnil. Místo studu začal hrozit vydavateli HV žalobou.

Krátce po jeho odchodu na kraj vypsala prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD), která Balášovy delikty ráda promíjela, výběrové řízení na tajemnickou funkci. „Z pověření JUDr. Olašákové sděluji, že do výběrového řízení na pozici tajemníka se přihlásili 3 uchazeči. Další informace až po skončení výběrového řízení,“ reagovala na náš dotaz tisková mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová. Podle očekávání se tak ani teď Statutární město Prostějov nevydalo cestou transparentnosti, tedy zveřejnění všech důležitých informací o výběrovém řízení, zejména seznamu uchazečů.

O nástupci ve funkci se spekuluje již delší dobu. Mezi úředníky padalo například jméno zastupující tajemnice úřadu Květy Olašákové, která s Balášem působí v Klubu personalistů. „Do výběrového řízení na tajemníka zdejšího magistrátu hlásit nebudu,“ sdělila už před časem Olašáková.

Podle našich informací se do výběrového řízení hlásí někdejší šéf pobočky ČSOB v Prostějově, aktuálně městský interní auditor Petr Šilhánek a také vedoucí odboru kanceláře tajemníka magistrátu Jana Orságová. Právě Orságová je mezi úředníky již nějaký čas považována za žhavou kandidátku na Balášův post.

Šilhánka i Orságové se Hanácký Večerník dotázal, zda se do výběrového řízení skutečně hlásí. Spekulace oba zesílili tím, že na náš dotaz nijak nereagovali.

„Termín ústní části výběrového řízení je stanoven na 13. 7. 2017. Poté bude následovat ještě druhé kolo výběru (psychotesty). Termín tohoto kola stanoven dosud nebyl. Teprve poté budou oznámeny výsledky,“ sdělila ještě Gáborová.

 

Jakub Čech

Další články