Zde může být vaše reklama.

Noviny prostějovského radního se musí omluvit, označily opozičního zastupitele za estébáka

Noviny prostějovského radního se musí omluvit, označily opozičního zastupitele za estébáka

25. 04. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Společnost Haná press, jejímž jednatelem je prostějovský radní Jiří Pospíšil (ČSSD) se musí omluvit zastupiteli Františku Filoušovi. Periodikum Prostějovský Večerník o něm totiž lživě uvedlo, že byl agentem komunistické Státní bezpečnosti. V úterý takto rozhodl prostějovský okresní soud. Radní Pospíšil se k jeho jednání ani nedostavil, pouze za sebe poslal advokáta Tomáše Kotryse.

Opozičnímu zastupiteli Františku Filoušovi došla s proradničním médiem trpělivost ve chvíli, když o něm jeho redaktor Michal Kadlec napsal, že byl agentem Státní bezpečnosti. To přitom není pravda, Filouš má platné lustrační osvědčení a s komunistickou Státní bezpečností neměl nic společného. Redaktor Kadlec je přitom už z minulostí známý řadou přešlapů. Bývalému prostějovskému policejnímu řediteli Pavlu Novákovi „omylem vložil do úst“ větu, kterou nikdy neřekl. Etická komise Syndikátu novinářů České republiky navíc uznala, že titulky jako „Cikánské hyeny“ nebo „Opozice chce seniory zavírat do kutlochů o šířce dva a půl metru“ jsou za hranicí novinářské etiky. Kvůli druhému zmíněnému článku médium zažaloval i prostějovský architekt Jiří Zakopal, který usiloval o záchranu jezdeckých kasáren. A uspěl, periodikum se muselo omluvit.

Nejinak tomu bylo i v případě zastupitele Filouše. Zde soud nařídil jednání na úterý 25. dubna. Za žalovanou společnost Haná press se její jednatel Jiří Pospíšil (ČSSD) nedostavil, zastupoval jej kontroverzní advokát Tomáš Kotrys, který před lety neúspěšně kandidoval za hnutí Pévéčko, sedí v radničním kontrolním výboru a zastupuje město ve sporu s Manthellanem.

reklama poutak

Soudce Věroslav Řezáč vyzval účastníky řízení ke smíru. Ti se dohodli na tom, že v Prostějovském Večerníku vyjde omluva a na nemajetkové újmě zaplatí Filoušovi Haná press 50 tisíc korun. „Výsledek tohoto soudního řízení může být inspirací všem ostatním, že nelze beztrestně osočovat bezúhonné lidi,“ vyjádřil se k věci sám Filouš.

Rozhodnutí soudu uvítala i přítomná veřejnost. „Až nařízení soudního jednání přivedlo nactiutrhačný koalicí oblíbený bulvár, aby se omluvil ctihodnému panu Filoušovi,“ glosoval výsledek soudního řízení Prostějovan Roman Vejmola, který si jednání nenechal ujít.

Jakub Čech

Další články