Zde může být vaše reklama.

Obec Určice dostala pokutu za skládku, jejím viníkem je ale bývalý starosta

Obec Určice dostala pokutu za skládku, jejím viníkem je ale bývalý starosta

11. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ve složité situaci je v současnosti vedení obce Určice, která se nachází nedaleko od Prostějova. Obec totiž dostala od České inspekce životního prostředí pokutu 120 tisíc a povinnost vyklidit černou skládku, za kterou je podle místostarostky Marie Slezákové odpovědný předchozí starosta Vlastimil Konšel. Ten to odmítá komentovat.

O problematice určické černé skládky už Hanácký Večerník informoval v čísle 4/2016. Tisíce tun odpadu trápí malou obec u Prostějova dlouhodobě. „V roce 1995 byla skládka za Určicemi oficiálně uzavřena a dalších dvacet let tam pan Konšel, který byl starostou obce, umožnil navážení odpadu,“ uvedla současná místostarostka Určic Marie Slezáková s tím, že muselo jednat o cílené dlouhodobé navážení. „Rozhodně to není tak, že by si tam dovezlo pár občanů odpad, jezdily tam některé stavební firmy a ukládaly tam i stavební odpad z investičních akcí obce,“ doplnil radní Lukáš Hrdlička. Oba jsou zvoleni za nezávislou kandidátku Občané pro Určice.

Skládkou se po čase začala zabývat i Česká inspekce životního prostředí, mezitím se i změnilo vedení Určic, v jejichž čele skončil starosta Vlastimil Konšel a naopak jako místostarostka začala působit Marie Slezáková, kritička skládky. Nyní ovšem došlo k paradoxní situaci – vedení obce nese zodpovědnost za hřích bývalého starosty, s nímž nemá co dočinění.

Podrobnosti se dočtete v pokračování článku v tištěném vydání ze dne 11. května.

 

Jakub Čech

Další články