Zde může být vaše reklama.

Obviněný Augustin porušil zákon o střetu zájmů, nedodal čestné prohlášení

Obviněný Augustin porušil zákon o střetu zájmů, nedodal čestné prohlášení

05. 12. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský komunistický politik Josef Augustin má další problém. Před časem byl obviněn kvůli neplacení daní, kvůli čemuž musel opustit své veřejné funkce. Čestné prohlášení o majetku ale ve lhůtě nedodal. Pochybení by měl nyní řešit tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš, který má se zákonem o střetu zájmů také probémy.

Poté, co se přišlo na to, že Policie obvinila komunistu Josefa Augustina kvůli neplacení daní, musel prostějovský advokát opustit celou řadu funkcí, zejména na konci října přestal být členem Rady města Prostějova. Postů měl ovšem Augustin tolik, že proces jejich opouštění stále trvá – před několika týdny radní odvolali Augustina z funkce člena Svazu měst a sídel, kde Prostějov zastupoval.

Podle zákona o střetu zájmů by však Augustin měl do třiceti dnů od skončení výkonu funkce radního dodat takzvané majetkové přiznání. To obsahuje, na jaké příjmy z vedlejší činnosti si za dané období přišel, kolik dluží na úvěrech a podobně.

Přestože měsíc již uplynul, čestné prohlášení Josefa Augustina v systému stále chybí, jak odhalil Hanácký Večerník. Situace se nápadně podobná té, která nastala po rezignaci bývalého primátora Miroslava Pišťáka – ten rovněž prohlášení neodevzdal. Konat by nyní měl tajemník magistrátu Lubomír Baláš. Podle předpisů by měl Augustinovi stanovit dodatečnou lhůtu, ve které by měl dokument vyplnit a donést na radnici. Neudělá-li to, hrozí mu pokuta v přestupkovém řízení do výše až 50 tisíc korun. Minule na lhůtu zapomněl i samotný tajemník, což poté způsobilo, že Pišťák za porušení zákona nebyl zodpovědný, když nedostal od tajemníka úřadu stanovenou dodatečnou lhůtu, o případu jsme psali zde.

Aby tentokrát pan tajemník na lhůtu nezapomněl, rozhodli jsme se mu ji připomenout:

 

Pane tajemníku,

podle informací z médií se pan JUDr. Augustin dne 31. října 2016 vzdal funkce radního Statutárního města Prostějova. Přestal tak být veřejným funkcionářem ve smyslu § 2 zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů.

§ 12 odst. 1 téhož zákona stanoví, že v případě, že veřejný funkcionář ukončil výkon funkce, je povinen učinit oznámení podle § 9 až 11 a podle odstavce 2 nejpozději do 30 dnů ode dne jeho ukončení, a to podle stavu ke dni ukončení výkonu funkce.

Po nahlédnutí do registru oznámení dnešního dne, tj. 2. prosince, lze konstatovat, že se v něm nenachází čestné prohlášení ve smyslu § 7 zákona o střetu zájmů, které mají veřejní funkcionáři povinně odevzdávat.

Žádám Vás tímto, abyste jako evidenční orgán stanovil JUDr. Augustinovi tzv. dodatečnou lhůtu. Její nestanovení by mohlo způsobit, že by pan JUDr. Augustin nebyl stíhán pro přestupek nedodání čestného prohlášení.

Děkuji.

V Prostějově dne 5. prosince 2016.

 

Jakub Čech

Další články