Zde může být vaše reklama.

Odpovědnou osobou pro kavárnu prostějovského Muzea je manželka ředitele Zádrapy

Odpovědnou osobou pro kavárnu prostějovského Muzea je manželka ředitele Zádrapy

26. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kavárna v prostorách prostějovského Špalíčku, kterou ředitel Muzea a galerie Daniel Zádrapa (ČSSD) chystá už dva roky, by měla být v nejbližších dnech otevřena. Jak zjistil Hanácký Večerník, do pozice odpovědné zástupkyně pro hostinskou činnost byla jmenována manželka ředitele Muzea Gabriela Zádrapová. Její vliv na přípravě kavárny potvrzuje i Nikola Hoňková, která měla působit jako vedoucí kavárny.

O tom, že do kavárny v režii prostějovského muzea, kterou slibuje jeho ředitel více než dva roky, bude nějakým způsobem zainteresována jeho manželka, se v Prostějově mluvilo už několik měsíců. Když se Hanácký Večerník před měsícem dotázal ředitele Daniele Zádrapy, zda je pravda, že provoz kavárny bude mít na starost jeho manželka, sdělil stručně: "Provozní kavárny bude naše zaměstnankyně." Jinou účast své choti na přípravě kavárny ale Zádrapa nevyloučil. Na další dotaz, kdo bude provozní, už Zádrapa odmítl reagovat.

Spekulace o vlivu manželky ředitele Muzea Gabriele Zádrapové však opodstatnění měly. Už v dubnu ji Muzeum nechalo zapsat do Živnostenského rejstříku jako odpovědnou zástupkyni pro živnostenské oprávnění - hostinskou činnost. „Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu,“ definuje tuto roli živnostenský zákon. Na zápisu prostějovského Muzea na první pohled zaujme ještě jedna skutečnost. Odpovědnou osobou pro výkon volné živnosti je zde dodnes uveden Václav Hruška, někdejší ředitel Muzea, který ale ve funkci skončil před zhruba osmi lety. Od té doby nevěnovala instituce čas tomu, aby zápis v rejstříku upravila.

Že se na přípravě kavárny Zádrapová podílí, potvrdila i bývalá vedoucí připravované kavárny, která poskytla minulý týden HV online informace, které jsme publikovali zde. Podle jejího vyjádření se Gabriela Zádrapová, společně s dcerou, účastnily i nakupování vybavení kavárny ve velkoobchodě. Hoňková navíc uvedla, že v prostorách Špalíčku Zádrapová trávila hodně času a na rozhodování se podílela. „Já proti ní ale nic nemám, naopak si myslím, že je fajn ženská. Spíš je mi jí líto, že má takového chlapa," zdůrazňuje žena, která měla kavárnu řídit, protože ale měla nízký vliv na rozhodování o její budoucnosti, v Muzeu skončila.

Kavárna ve Špalíčku fungovala do roku 2015, kdy ředitel Muzea a galerie v Prostějově vypověděl nájemní smlouvu její provozovatelce Ivetě Valentové. Tomu předcházel spor o to, zda se v kavárně smí uskutečnit protestní koncert proti účasti komunistů ve vedení města. Krok Zádrapy čelil kritice veřejnosti, Zádrapa také před dvěma lety oznámil, že kavárnu bude v budoucnu provozovat Muzeum ve vlastní režii. První termín otevření byl stanoven na září 2015, ve skutečnosti není otevřená dodnes.

O situaci související s přípravou prostějovské muzejní kavárny budeme i nadále informovat.

Jakub Čech

Další články