Zde může být vaše reklama.

Peníze na olympijské centrum půjčil Černošek. Primátorka Prostějova Rašková smlouvu nemá

Peníze na olympijské centrum půjčil Černošek. Primátorka Prostějova Rašková smlouvu nemá

30. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Čím dál neuvěřitelnější informace přicházejí o připravované stavbě národního olympijského centra, tělocvičny, která pomalu roste v areálu bývalého koupaliště za Kosteleckou ulicí. Prostavěny byly desítky milionů, podle nynějšího sdělení primátorky Prostějova Aleny Raškové je půjčil Tenisový klub sportovního bosse Miroslava Černoška. Podmínky nejsou známé.

Olympijské centrum se řeší v Prostějově už léta. Ambiciózní stavba měla podle plánů spolku Prostějov olympijský, kde sedí primátorka Prostějova, hejtman Olomouckého kraje a šéf Tenisového klubu, vyrůst za státní dotaci. Tu ale spolek nikdy neobdržel, přesto je dům rozestavěn.

Ještě minulý týden touto dobou nebylo známo, kdo zaplatil 23 milionů stavební firmě OHL ŽS za náklady při stavbě. Když se na tuto jednoduchou otázku zeptala na jednání zastupitelů 17. července opoziční politička Hana Naiclerová, odpovědí jí byl slib primátorky Prostějova Aleny Raškové (ČSSD), že odpověď dostane do 30 dnů.

Když uplynul už 38. den této lhůty, jejíž nedodržení znamenalo porušení zákona o obcích, Naiclerová odpověď urgovala. „Čeká se na povel a informaci Tenisového klubu, tedy toho, kdo tomu velí? Má vůbec město a kraj přehled, co se tam děje a kam se to řítí?" pokládala řečnické otázky Naiclerová.

Odpověď nakonec dostala v pondělí 28. srpna, tedy měsíc a jedenáct dní po schůzi zastupitelstva, kde byla otázka položena. Je ale stručná. „Tenisový klub Prostějov z.s. poskytl půjčku 23 mil, kterou byly uhrazeny závazky vůči OHL ŽS. Půjčka byla poskytnuta bez příslušenství a to na dobu neurčitou,“ stojí v e-mailu Raškové, který má redakce HV k dispozici.

Tenisový klub je reprezentovaný Miroslavem Černoškem, jeho předsedou a jedním z nejvlivnějších lidí v českém sportu. Černošek, jehož podnikání nezřídka využívá veřejných peněz, je v regionu kontroverzní osobností. Jím spoluvlastněná marketingová agentura TK plus donedávna zajišťovala pro prostějovskou radnici marketingové služby v hodnotě 3,5 milionu korun ročně. Podle informací HV usilovala primátorka Rašková o to, aby kontrakt nyní již nepokračoval. Vzhledem k vlivu Miroslava Černoška na koaliční zastupitele i část opozičních politiků je to ale nepravděpodobné. Problematika marketingu města byla navíc na programu úterního jednání Rady města.

luneta banner

V reakci na odpověď Raškové ji zastupitelka Naiclerová požádala o zaslání smlouvy o půjčce. Rašková jí sdělila, že dokument nemá k dispozici. Naiclerová nad tím kroutí hlavou. „Je to skandální, že primátorka Prostějova, který je jeden z účastníků projektu a který do něj vložil pozemky po bývalém koupališti, nedisponuje zněním smlouvy, kterou se zadlužil spolek, jehož je členkou představenstva. Jde o veřejné peníze,“ zdůraznila pro HV online Naiclerová.

 

Kauzu budeme nadále sledovat.

 

Jakub Čech

Další články