Zde může být vaše reklama.

Podnikatel Černošek pořádá divadelní festival Aplaus. Pozvání dostali jen loajální zastupitelé

Podnikatel Černošek pořádá divadelní festival Aplaus. Pozvání dostali jen loajální zastupitelé

28. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kdo tahá za jaký konec provazu se rozhodl prostějovským zastupitelům názorně ukázat místní kontroverzní podnikatel Miroslav Černošek. Zatímco v minulých letech dostávali všichni členové zastupitelstva vstupenky na městem podpořený divadelní festival Aplaus, letos je obdrželi jen ti loajální. Devět opozičních politiků zůstalo stranou.

luneta banner

Přehlídka Aplaus se koná každý rok na podzim už desátým rokem. Do Prostějova díky němu zavítala celá řada českých hereckých osobností. Čelila však také kritice, že si na jejím spolupořádání kontroverzní podnikatel Miroslav Černošek zvyšuje prestiž nebo že nemalou část vstupenek obdrží jeho přátelé. „Festival Aplaus prakticky legitimizuje udělování financí panu Černoškovi, protože on tím ukáže dobrý skutek v podobě zaplacení tří představení v divadle,“ uvedl už před časem například dlouholetý prostějovský ochotník a někdejší jevištní technik divadla Zbyněk Melka.


Akce však není financována čistě z peněz agentury TK plus, jejíž spolumajitelem je právě Miroslav Černošek, duchovní otec rozestavěného olympijského centra. Druhým jednatelem je bratislavský advokát Roland Uhrina. Na financování Aplausu se však nepřímo podílí město. S agenturou TK plus má totiž podepsanou smlouvu o zajišťování marketingu a propagace, z jejíhož titulu město platí agentuře 3,5 milionu korun ročně bez DPH. Přílohou této smlouvy je seznam akcí, které TK plus pořádá a kde by měl město propagovat. V seznamu nechybí festival Aplaus.


Právě v této souvislosti ale zaráží letošní krok pořadatele. Poprvé však nejsou pozváni všichni zastupitelé Prostějova, ale jen vybraní. V seznamu zvaných chybí nezávislí zastupitelé Hana Naiclerová, František Švec, František Filouš, politici opoziční TOP 09 Aleš Matyášek a lékař Aleš Nevrla a zastupitelé Změny pro Prostějov Jan Navrátil, Piráti Petr Kapounek a Petr Lysek a architekt František Fröml. Vstupenku zdarma naopak dostal pravomocně odsouzený komunista Josef Augustin, z opozice zastupitelé ODS, ANO 2011 a KDU-ČSL, tedy stran, které prakticky nekritizují utrácení financí za marketing nebo neupozorňovali na nedořešenosti olympijského centra, rozestavěné tělocvičny za miliony, která oproti slibům obviněné náměstkyně ministryně školství Kratochvílové nezískala žádnou dotaci. Pozván je i nový zastupitel TOP 09 Marek Moudrý, který nepodpořil projednání odvolání náměstkyně Hemerkové kvůli problémům s hokejem ani Jaroslava Faltýnka z orgánů městských společností.

Celý text v tištěném vydání Hanáckého Večerníku, které je v prodeji od 29. 9. 2017.

Další články