Zde může být vaše reklama.

Politička Marcela Župková (ANO) sedí v zastupitelstvu Prostějova, ve skutečnosti žije ve Výšovicích

Politička Marcela Župková (ANO) sedí v zastupitelstvu Prostějova, ve skutečnosti žije ve Výšovicích

18. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovská zastupitelka za hnutí ANO 2011 Marcela Župková podle všeho nežije v Prostějově, nýbrž v obci Výšovice. Informaci HV potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů. Postup, kdy se podílí na řízení města, ve kterém nežije, kritizuje část opozice. Sama Župková na dotazy nereaguje.

Na to, že zastupitelka Marcela Župková (ANO 2011), proslulá tím, že na jednání prostějovského zastupitelstva mluvila asi dvakrát, ve skutečnosti nebydlí v Prostějově, ale v sedm kilometrů vzdálené obci Výšovice, upozornila opoziční politika Hana Naiclerová, která před více než rokem opustila hnutí ANO. Poukázala přitom na neshody uvnitř hnutí související s tím, že „šlapala mocným na kuří oko“. Naiclerová si myslí, že zastupitel obce by v ní měl mít nejen trvalé bydliště, ale i reálně bydlet.  „Jedině tak může dobře vnímat potřeby místních občanů, zastupovat je a navrhovat smysluplné změny ke společnému lepšímu životu místních obyvatel. U paní Župkové jsem přesvědčena, že si své místo, kde tráví většinu času a má své jakési středisko zájmů vybrala a Prostějov to není. Jsem přesvědčena, že  obyvatelé Výšovic, které denně potkává, by jistě uvítali její schopnosti a aktivitu třeba v místním zastupitelstvu, protože je vidět, že problematika Prostějova jí už není tak blízká. Bylo by to prostě fér,“ domnívá se Naiclerová.

Informaci fakticky potvrdil i starosta obce. „Vidívám ji tady často, jestli je tady trvale, to nevím. Tráví tady většinu času,“ vyjádřil se pro HV starosta Výšovic Jakub Haluza. „Má tady přítele, zdržuje se tu velmi často,“ potvrdil další zastupitel obce Jakub Zatloukal.

V Prostějově se přitom nejedná o první podobný případ. Krátce po volbách v roce 2014 upozornila MF Dnes na to, že komunistický radní Jaroslav Šlambor bydlí ve skutečnosti v lázeňské obci Skalka. Když se Šlambora zeptal opoziční zastupitel František Filouš, kde vlastně bydlí, Šlambor si vyhradil třicetidenní lhůtu na odpověď. Jasně se však nevyjádřil dodnes.

Zákon sice hovoří o tom, že podmínkou výkonu mandátu je trvalý pobyt. Podle Ústavního soudu se však v takových případech jedná o účelové jednání politiků. „V situaci, kdy je trvalý pobyt rozhodujícím kritériem pro vznik aktivního i pasivního volebního práva do orgánů samosprávy obce, je třeba vzhledem k závažnosti možných dopadů pečlivě zkoumat i skutečnost, zda přihlášení nebylo zcela účelovým jednáním, jehož jediným cílem byl právě vznik aktivního volebního práva, tedy jednáním obcházejícím volební zákon,“ stojí v několik let starém rozhodnutí Ústavního soudu.

reklama poutak

Názory na jednání Župkové se v rámci zastupitelstva různí. „Zákon bohužel mluví jasně a stejně jako v případě radního Šlambora, který bydlí trvale ve Skalce a jehož případ se řešil na počátku volebního období, nemůže být zastupitelem města či obce někdo, kdo jenom dojíždí,“ vyjádřil se pro HV Jan Navrátil (Změna pro Prostějov).

Smířlivější je radní za ČSSD Milada Galářová. „Není v silách orgánu, který je garantem správnosti voleb, aby kontroloval, kde který kandidát přespává, proto je v zákoně   podmínka trvalého pobytu v obci.  Také jsem si kladla otázku, má větší  morální právo vykonávat post zastupitele občan, který dojíždí každodenně za prací mimo Prostějov, vrací se do města pouze na noc a  problémy města jej míjejí? Nebo  zastupitel, který zde pracuje, působí v odborných komisích a výborech a podílí se na veřejném životě obce a pouze na noc odjíždí jinam? Samozřejmě předpokládám, že u obou  je splněno  trvalé bydliště v příslušné obci. Abych se však nevyhýbala Vaší otázce, přikláním se k názoru, že nemusí,“ uvedla Galářová k dotazu, zda by měla Župková z pozice v zastupitelstvu odstoupit.

Za dobu působení v zastupitelstvu od roku 2014 Župková téměř nemluvila. Slovo si vzala, jen když kandidovala do správní rady Národního domu a byla k tomu vyzvána. Nepředkládá ani osobně návrhy usnesení, které by sama napsala a obájila. Patří k nejméně aktivním členům zastupitelstva.

Hnutí ANO v zastupitelstvu reprezentuje také náměstek hejtmana Olomouckého kraje František Jura a předseda poslaneckého klubu ANO a pravá ruka Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek. Ten na jednání ale prakticky nechodí.

 

Jakub Čech

 

Další články