Zde může být vaše reklama.

Pravomocný rozsudek nad komunistou Augustinem: měl by odejít ze zastupitelstva?

Pravomocný rozsudek nad komunistou Augustinem: měl by odejít ze zastupitelstva?

14. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský komunistický politik a advokát Josef Augustin je za trestný čin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění odsouzený pravomocně. V úterý o tom rozhodl brněnský odvolací soud, když potvrdil předchozí verdikt prostějovské soudkyně Ivony Otrubové. Augustin zároveň získal zákaz činnosti advokáta na dva roky. Kauza je hojně diskutovaná prostějovskou veřejností.

Augustin byl odsouzený za to, že po dobu několika let nepodával daňová přiznání, a to i přes výzvy Finančního úřadu. Státu tak na daních způsobil škodu 401 tisíc korun. Daně však doplatil ještě před projednání věci soudem. Za podobný delikt už byl jednou soudně uznán vinným.

Tehdy soud od trestu upustil. Tentokrát Augustin vyvázl s podmínkou a dvouletým zákazem činnosti advokáta. K rozsudku se nevyjadřuje. Dodnes působí v prostějovském zastupitelstvu, v Radě města skončil už vloni na podzim poté, co vyšlo na veřejnost, že byl Policií v této věci obviněn.

„Pan doktor Augustin by měl rezignovat,“ reagoval stručně na dotaz HV zastupitel za TOP 09 Aleš Matyášek.

Podobný názor na Facebooku prezentovala místopředsedkyně Strany zelených v Prostějově a kandidátka do Poslanecké sněmovny Jana Jaňourová. „Pan Augustin by po tomto neměl v zastupitelstvu vůbec působit. Prostějovská koalice stojící na hlasu pravomocně odsouzeného ztratila veškerou legitimitu,“ uvedla Jaňourová.

Vyjádřil se i zastupitel opoziční Změny pro Prostějov Jan Navrátil. „Josef Augustin ale zůstává na sklonku své profesní kariéry nadále v roli zastupitele za KSČM, v účelové koalici s ČSSD a Pévéčko. Kladu mu osobně za vinu zejména jeho podíl na současném stavu smlouvy města s Manthellanem.  A s tím, co se nyní na něj prolátlo ohledně opakovaného nepřiznání daní se má nedůvěra v něj, jako člověka a zastupitele ještě o kousek prohloubila,“ nechal se slyšet Navrátil s tím, že nešlo o špatně zaúčtovanou položku či administrativní chybu, ale o úmyslně nepřiznaněné daně.

reklama poutak

Naopak koaliční radní Milada Galářová v Augustinově kauze větší problém nevidí. „Usnesení  zastupitelstva zpravidla nebývají  schvalovaná těsnou většinou, je úkolem každé vládnoucí koalice, aby získávala podporu napříč politickým spektrem. Takže rozsudek soudu týkající se jednoho zastupitele z 35 členů za problém nepovažuji,“ reagovala Galářová na námitku, že koalice stojí na hlasu pravomocně odsouzeného zastupitele. K morální odpovědnosti Augustina se vyjadřovat nechce. „Věřím, že udělá správné rozhodnutí,“ uvedla na dotaz HV.

Kauzu bedlivě sleduje i veřejnost. „Velice mě potěšilo, že člověk, jako je Josef Augustin, již není členem školské rady a dostalo se mu spravedlnosti. Konečně,“ okomentoval kauzu student třetího ročníku Obchodní akademie v Prostějově David Zatloukal. Právě v této škole působil do loňského podzimu Josef Augustin jako předseda školské rady. Po otevřeném dopise studentů, mezi nimiž byl právě Zatloukal, a po obvinění Policií, Augustin rezignoval. S tím souhlasí i jeho spolužačka Kateřina Kompanijecová. „Člověk, který neplatí daně, by neměl být ve školské radě školy, kde se o věcech jako jsou daně, učíme,“ myslí si studentka.

„Jsem ráda, že už tu pan Augustin není. Jeho minulost vrhala špatný stín i na naši školu,“ dodala učitelka Obchodní akademie Jana Suchánková.

O vyjádření k rozsudku jsme požádali také předsedu OV KSČM Prostějov Ludvíka Šuldu a samotného Josefa Augustina. Na dotazy HV ani jeden z nich nereagoval.

Jakub Čech

Další články