Zde může být vaše reklama.

Primátorka Rašková podala návrh na soud týkající se hokejové licence. Bez schválení radou

Primátorka Rašková podala návrh na soud týkající se hokejové licence. Bez schválení radou

07. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Návrh na zákaz nakládání s hokejovou licencí, který na přelomu prázdnin podala k Okresnímu soudu v Prostějově primátorka města Alena Rašková, trpěl řadou vad, pro které jej soud zamítl. Jak ovšem zjistil Hanácký Večerník, primátorka zjevně neměla podání na soud ani řádně schválené orgány města.

Návrhem, aby soud zakázal Jestřábům prodat jinam hokejovou licenci, reagovala primátorka města Alena Rašková (ČSSD) na spekulace, že se o takovém prodeji jedná. Celá anabáze s hokejovou licencí v Prostějově se datuje do roku 1999, kdy ji tehdejší Hockey klub Prostějov koupil za 3 miliony korun. Město přispělo dotací 2,5 miliony a jako požadavek si vytyčilo smlouvu o zastavení hokejové licence. Jenže poté vyjádřil souhlas s převodem na jinou právnickou osobu tehdejší místostarosta a pozdější prostějovský primátor Miroslav Pišťák (ČSSD). Pišťák povolení vystavil, aniž by to měl schválen radou města či zastupitelstvem. Podle výkladu Odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra je však takový úkon, zpětně schválený zastupitelstvem, neúčinný.

A podobně jednala i nyní primátorka Rašková. Návrh na soud podle všeho nebyl schválen radou města, ani neměla zmocnění jej podat. Podle odborníků k tomu dojít mělo. „Rozhodnutí o podání takové žaloby je součástí tzv. „zbytkových“ pravomocí rady obce (…) a z hlediska zákona o obcích by o tomto procesním úkonu měla rozhodnout rada obce. V této věci může rozhodnout i za­stupitelstvo obce, pokud si uvedenou pravomoc rady pro sebe vyhradí. Starosta obce by o podání žaloby mohl sám rozhodnout pouze tehdy, jestliže by mu rada obce takovou pravomoc svěřila,“ stojí v metodickém doporučení Odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra.

Na tento problém jsme se zeptali přímo primátorky Aleny Raškové, ale i tiskové mluvčí magistrátu Jany Gáborové nebo mediální referentky radnice Anny Kajlíkové. Na dotaz, zda primátorčin návrh na soud schválila rada města či zda má primátorka zmocnění k tomuto úkonu, jsme nedostali žádnou odpověď.

Zda byl návrh primátorky schválen Radou města, jsme se zeptali i městské právničky Květy Olašákové. „Pokud by rada města přijala v této věci usnesení, bylo by zveřejněno stejným způsobem jako ostatní usnesení rady města,“ odpověděla Olašáková.

Podivnými okolnostmi týkajícími se hokejové licence se dlouhodobě zabývá například prostějovská opoziční zastupitelka Hana Naiclerová. „Není mi lhostejné, že paní primátorka nebojuje o práva města k licenci zasazením se o opětovné podání žalobního návrhu, který by již neobsahoval neomluvitelné chyby, jako ten předchozí,“ uvedla Naiclerová.

Jakub Čech

 

reklama poutak

SOUVISEJÍCÍ

Primátorka Rašková: Zástava na hokejovou licenci platí. Šéfka její kanceláře tvrdí opak

Náměstkyně Hemerková podepsala smlouvu na hokejovou dotaci Tomigovi: jinou než schválilo zastupitelstvo

Kdo vlastní prostějovskou licenci a jak se to stalo? Úřední šlendrián, a majitel licence může vydírat

Další články