Zde může být vaše reklama.

Primátorka Rašková zpochybnila zápis z jednání rady, který předtím sama podepsala

Primátorka Rašková zpochybnila zápis z jednání rady, který předtím sama podepsala

02. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Případ hlasování prostějovských radních o pronájmu prostor Střední škole automobilní, kterou vlastní se svým manželem primátorka města Alena Rašková, má další dějství. Poté, co zápis upravila mediální referentka Anna Kajlíková, dochází k další změně, tentokrát vyvolané námitkou primátorky Raškové. Paradoxem přitom je, že právě Rašková předchozí verzi zápisu stvrdila svým podpisem.

Prostějovští radní na svém jednání 27. června schválili záměr pronajmout prostory v době na Komenského ulici společnosti Střední škola automobilní, kterou vlastní primátorka Alena Rašková se svým manželem Rudolfem. Jde o prostory o výměře 1.053,17 m2 za nájemné 151.656 korun ročně bez navyšování o inflaci.

Když se o věci začalo mluvit, došlo v zápise publikovaném na webu města k úpravě, kterou podle metadat souboru provedla radniční mediální referentka Anna Kajlíková. Kajlíková do zápisu přidala větu: „Rašková Alena, RNDr. ohlásila střet zájmů a následně odešla z jednání.“ Právě neohlášení osobního zájmů by totiž mohlo být vyhodnoceno jako přestupek proti zákonu o střetu zájmů.

Paradoxem je, že nejprve Rašková s původní verzí zápisu neměla problém. Teprve na jednání radních, které se uskutečnilo 17. července, se projednávala její námitka, kdy chtěla změnit pořadí vět na jednání tak, že nejprve ohlásila střet zájmů a teprve poté zahájila hlasování. Opět se jednalo o snahu Raškové vyhnout se pokutě za přestupek.

Na dotazy v této kauze Rašková nereagovala. Její absurdní postup přitom kritizuje i opozice. Podle zastupitele Aleše Matyáška (TOP 09) věc primátorka nezvládla. „Samotný střet zájmů je přitom věcí osobní odpovědnosti každého z nás. Daleko horší je ale snaha o upachtěný retuš, který nakonec místo aby věc přikryl, naopak ji odhalil. A odhalil ještě daleko více. Podle zákona rozhoduje o námitkách členů Rady vůči zápisu Rada na svém nejbližším jednání. Jak je možné, že datum poslední úpravy následuje až za datem posledního vytištění textu? Jak je možné, že text zápisu jednání Rady města Prostějova změnila mediální referentka Kajlíková? Kdo jí k tomu dal pokyn mimo zákonem stanovený postup, před tím, než o námitce řádně rozhodla Rada? Připadá mi již delší dobu, že informace o činnosti představitelů města čím dál víc virtualizují za peníze nás občanů různí mediální referenti. Proč?“ ptá se Matyášek.

 

Jakub Čech

 

reklama poutak

SOUVISEJÍCÍ

Primátorka Rašková na jednání Rady neoznámila střet zájmů. Dojde ke změně zápisu?

Prostějovský magistrát zfalšoval zápis z jednání Rady města. Jde o byznys primátorky Raškové

Firma prostějovské primátorky jedenáct let porušovala zákon, tajila účetní závěrky

Další články