Zde může být vaše reklama.

Prostějov má koalici, na kostlivce ve skříni zřejmě nedojde

Prostějov má koalici, na kostlivce ve skříni zřejmě nedojde

13. 10. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Povolební koaliční vyjednávání je v Prostějově u konce. V Radě města zasednou hnutí ANO, Pévéčko, ODS a ČSSD. Přestože nová koalice absorbovala dvě strany, které doposud stály mimo Radu, a nepočítá narozdíl od minulého volebního období s komunisty, de facto vznikla na půdorysu staré. Obě opoziční hnutí, Narovinu! i Změna pro Prostějov, zůstávají v opozici i nadále.

Kostlivců ve skříni je přitom nejen z minulého volebního období v Prostějově spousta - vztah města a LHK Prostějov, vztah se společností Manthellan, a další. Nová koalice získá dvacet mandátů v pětatřicetičlenném zastupitelstvu statutárního města, pozici primátora získá lídr ANO František Jura.

Koalici se pokoušelo sestavit také hnutí Narovinu! vedené Alešem Matyáškem, které ve volbách získalo skoro 16% hlasů voličů a umístilo se na druhém místě za ANO (18,19%). Jeho snaha ale úspěšná nebyla. "Vítěz voleb, hnutí ANO, při dosavadních jednáních nerespektoval výsledky voleb a ze všeho nejdříve jednal s členy dosavadní koalice. Jednání s druhým nejsilnějším uskupením v zastupitelstvu vyvolal, až jako s posledním," uvedlo hnutí Narovinu na svém facebooku.

Jazýčkem na vahách při koaličních vyjednáváních byla přitom ODS, která se ale přiklonila na stranu spolupráce s ANO. "Dnes (v pátek, pozn. red.) jsme se na základě tohoto rozhodnutí dohodli na koaliční spolupráci s ANO, ČSSD a hnutím Pévéčko. Po volbách jsme jednali se všemi stranami s výjimkou KSČM a SPD a jednání potvrdila, že jiné uspořádání, než tato široká koalice dvou dosud opozičních a dvou dodnes koaličních stran, nemůže získat v zastupitelstvu většinu, pokud se na vedení města nemá podílet KSČM či SPD," uvedla prostějovská ODS v tiskové zprávě.

-red-

Další články