Zde může být vaše reklama.

Prostějov olympijský měl za své postavit parkoviště. Ale zaplatí ho město Prostějov...

Prostějov olympijský měl za své postavit parkoviště. Ale zaplatí ho město Prostějov...

10. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nedostatečné parkovací kapacity u prostějovského zimního stadionu trápí fanoušky už léta. V sousedství vznikající Tenisové olympijské centrum ovšem musí mít rovněž odpovídající počet parkovacích míst pro svůj projekt, aby mohlo dostat stavební povolení. Jinými slovy, spolek Prostějov olympijský měl toto parkoviště vybudovat, mimo jiné i z dotačních peněz. Parkoviště ale nakonec bude hrazeno z veřejných prostředků. Občanům je totiž velmi rafinovaně předkládáno, že město buduje parkoviště "u zimního stadionu".

Jenže právě v předložce "u" ve formulaci "u zimního stadionu" je ten zádrhel. Nejedná se o parkoviště PRO zimní stadion, kde by městská investice byla logická, ale U zimního stadionu. Město tedy staví parkoviště, které má ve svém projektu Tenisové olympijské centrum, na totožné parcele, ale za veřejné peníze. Že se jedná o stejný pozemek, vyplývá i z mapek, které byly k jednotlivým dokumentům přiloženy. Jinými slovy: Za peníze všech se podporuje soukromý projekt. Ačkoliv náměstek Pospíšil únorovou smlouvu (o souhlasu s umístěním a realizací stavby pro Tenisové olympijské centrum) podepsal a dobře o ní ví, zastupitelům ji neposkytl a nejen on hlasoval pro to, aby se parkoviště vybudovalo jen v takovém rozsahu, které Olympijské centrum nutně potřebuje pro kolaudaci a ještě navíc se vše zaplatilo z městské kasy.

Jak tvrdit, že dělám něco pro fanoušky hokeje, ale použít je jen jako kompars

Stavba, kterou měl financovat a realizovat někdo jiný, tak bude prostějovskou radnici stát osm milionů. "Když už se má utratit tolik peněz, proč nezvětšit plochu plánovaného parkoviště na dvojnásobek, aby opravdu sloužilo fanouškům hokeje?  Má snad město své haly a sportoviště v lepším stavu, než ti, které tak štědře sponzoruje?" ptá se opoziční zastupitelka Hana Naiclerová. Podle ní se s fanoušky prostějovského hokeje hraje nečistá hra a jednoznačná levárna je podivně prezentována jako akt pomoci.

Dalším paradoxem je, že podle dostupných dokumentů za to hrozí Prostějovu olympijskému pokuta. Sice v symbolické výši deset tisíc, ale hrozí. "Smluvní strany se vzájemně dohodly na tom, že v případě porušení některé z podmínek uvedených v odst. 1 tohoto článku ze strany investora, je investor povinen zaplatit vlastníkovi smluvní pokutu ve výši 10.000 Kč," praví se ve Smlouvě o souhlasu s umístěním a realizací stavby. Tato smlouva ale podle opozičních politiků nebyla v podkladech pro jednání prostějovského Zastupitelstva v půlce prosince loňského roku. Zastupitelé, kteří o osmimilionové investici rozhodovali, tedy možná o její existenci a tudíž po povinnosti spolku Prostějov olympijský vybudovat parkoviště ze svého neměli ani potuchy. Osm milionů na parkoviště pak bylo schváleno. Smlouvu má Hanácký Večerník k dispozici.

Na stejném Zastupitelstvu 12. prosince loňského roku podle veřejného zápisu primátorka Rašková (ČSSD) dokonce stačila prohlásit, že na místě se už pracuje. Tedy v době, kdy ještě ani nebyla schválena smlouva s dodavatelem stavby.

Hanácký Večerník kauzu podrobně sleduje.

Vlastimil Blaťák

 

 

 

Další články