Zde může být vaše reklama.

Prostějov si připomněl 17. listopad. Občané a skauti v pátek, politici den předem

Prostějov si připomněl 17. listopad. Občané a skauti v pátek, politici den předem

18. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Dvě připomínky 17. listopadu, mezinárodního dne studenstva a dennodenního boje za svobodu a demokracii se uskutečnily také v Prostějově. Zatímco na shromáždění občanů ve sváteční podvečer se u sochy T. G. Masaryka sešla necelá stovka účastníků, radniční reprezentace svátek slavila o den dříve s nižší diváckou přízní.

Prostějovská radnice pokračovala ve slavení svátků dopředu. Zatímco v roce 2014 se 17. listopad slavil už čtrnáctého, letos šlo pouze o jednodenní předstih. Neoficiálním důvodem je, že představitelé města nechtějí svátek slavit v den volna a raději si povinné kladení věnců odbydou v pracovní den. Za město kladla věnce primátorka Alena Rašková (ČSSD), která v minulosti uvedla, že v KSČ byla polovina národa (ve skutečnosti cca 2 miliony z 15 mil.) i její náměstci Zdeněk Fišer, Pavel Smetana a Jiří Pospíšil, který přitom byl funkcionářem Socialistického svazu mládeže a v roce 1989 se stal i členem Komunistické strany Československa. Naopak současní členové KSČM se vzpomínky letos nezúčastnili. „Co vám na mé přítomnosti připadá absurdní? Nic takového necítím ani v nejmenším,“ zlobil se před třemi lety na novináře komunistický radní Jaroslav Šlambor, když se ho ptali, jestli mu nepřipadá divné účastnit se oslav 17. listopadu.

Poté, co byly položeny věnce k soše T. G. M., pronesla primátorka Rašková projev, ve kterém mluvila o odkazu 17. listopadu 1939 i 1989 i významu studentského zapojení do veřejného života. Oficiální akci radnice přihlíželo několik desítek kolemjdoucích. Oproti minulým letům, kdy se podobná shromáždění konala kolem poledne tak došlo k pokroku.

Občanské shromáždění na uctění památky sametové revoluce uspořádal den poté Prostějovan Ivo Lužný, který se na dění listopadu 1989 v Prostějově podílel a posléze působil v Občanském fóru. Na již tradiční setkání dorazila necelá stovka lidí, mezi nimi aktivní účastníci sametové revoluce v Prostějově, několik opozičních zastupitelů, skautů i osobností veřejného života. Dorazil i například první polistopadový starosta Prostějova Miroslav Zikmund společně se svou manželkou, někdejší první dámou Prostějova, Janou Zikmundovou nebo fotograf Bob Pacholík.

Mezi řečníky promluvil například profesor Univerzity Palackého v Olomouci Aleš Lebeda. „Všechny nás tehdy spojovala jediná myšlenka- že v této zemi se musí něco změnit. To navrácení demokracie má některé trhliny, nakonec to vidíme, jak dopadají volby. Demokracie rovná se odpovědnost,“ nechal se slyšet Lebeda. Později promluvil například i evangelický farář Jan Jun.

Předseda prostějovských skautů Tomáš Vytásek ve své řeči zdůraznil význam studentů při boji za svobodu a demokracii. „Jako politiky vybíráme populisty a demagogy. Místo, aby společnost sjednocovali, ji rozvrací,“ řekl mimo jiné ve svém projevu, když poukazoval zejména na jednání prezidenta republiky Miloše Zemana a šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Další řečník poukázal na to, že zatímco výsledky parlamentních voleb už změnit nejde, v lednu nás čekají ty prezidentské. „Všichni se tady shodneme, že potřebujeme slušného prezidenta, která nás bude dobře reprezentovat v zahraničí – slušností, prací, pokorou,“ zakončil svůj projev první porevoluční starosta Bedihoště.

Kromě slov zazněla také skladba Jaroslava Hutky Náměšť nebo Modlitba pro Martu, píseň, která se stala symbolem sametové revoluce. Skauti zároveň příchozím rozdali 78 svíček symbolizujících 78 let od roku 1939. Z nich se pak vytvořilo u sochy srdce.

 

Jakub Čech

 

Foto: Bob Pacholík

Další články