Zde může být vaše reklama.

Prostějovská opozice zřídila stínovou radu, chce být alternativou současné koalici

Prostějovská opozice zřídila stínovou radu, chce být alternativou současné koalici

26. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Půl roku před komunálními volbami přišli prostějovští opoziční zastupitelé s novým způsobem, jak komunikovat s veřejností a prezentovat své názory. Ustanovili takzvanou stínovou radu města, zastřešující zastupitele Změny pro Prostějov, TOP 09 a nezávislé. Přímou vazbu na komunální volby zastřešující stínová rada nemá.

luneta banner

Ke zřízení stínové rady svolala prostějovská opozice tiskovou konferenci. Její členy představil koordinátor projektu, zastupitel prostějovské TOP 09 Aleš Matyášek, který má v gesci řízení ekonomiky a hospodaření města. „Budeme formulovat názory, které chceme přetavovat do usnesení zastupitelstva. Tento krok je důsledkem naší dlouhodobé spolupráce v zastupitelstvu. Chceme, aby naše názory měly vyšší váhu než jen názory jednotlivých politických uskupení. Garanti se budou vyjadřovat k jednotlivým problematikám a tento krok vede k tomu, abychom ten hlas měli víceméně společný,“ popsal Matyášek cíle projetu. Doplnil, že stínová rada chce spolupracovat se všemi subjekty v zastupitelstvu.

Nemáme patent na pravdu

„My jsme nevznikli proto, abychom když jedná rada města, řekli, jak to dělají všechno špatně. Neexistuje nic jako patent na pravdu, na co si současné vedení hraje. Chceme ukázat, že existují i jiné cesty a z našeho pohledu i lepší a průhlednější,“ doplnil jej stínový opoziční radní pro školství, sport a volnočasové aktivity, pedagog František Švec.

Kromě Matyáška a Švece ve stínově radě působí nezávislá zastupitelka Hana Naiclerová, politici Změny pro Prostějov Jan Navrátil a František Fröml anebo Piráti Petr Kapounek a Petr Lysek.

Naplno se věnovat městským částem

Jediným členem stínové rady, který v současnosti není zastupitelem města, je místopředseda Spolku za staré Vrahovice, historik Martin Hájek, nominován Stranou zelených. Hájek se dlouhodobě věnuje otázce městských částí a péče o ně.  Podle Matyáška právě oblast městských částí si zaslouží samostatnou pozornost, které se nyní nedostavuje. „Současná rada se k městským částem chová macešsky, nevěnuje jí dostatek pozornosti. Chceme se tomu věnovat naplno,“ vysvětlil Hájek.

O způsobu, jakým chtějí představitelé opozice vstoupit do komunálních voleb, ale zatím jasno zcela není. „Zatím neuvažujeme v horizontu komunálních voleb v intencích takto sestavené platformy. Uvidíme, jak se tato platforma osvědčí. Určitě to dopad do komunálních voleb mít může. Toto je první krok, kterým chceme dát veřejnosti najevo, že se dovedeme o některých věcech domluvit,“ reagoval Matyášek na dotaz HV.

Matyášek kritizoval porušování zákona, pochválil primátorku Raškovou

„Já často říkám, že je třeba majetek města spravovat s péčí řádného hospodáře. A v této agendě má město značné rezervy,“ vyjádřila se pro změnu zastupitelka Hana Naiclerová. Zmínila, že v Prostějově se nestaví žádné architektonicky zajímavé budovy nebo že se město nedokáže starat o svůj bytový fond.

Matyášek jako jedno z negativ minulosti vidí, že v Prostějově byl porušován zákon, když například občané nedostávali prostor na zastupitelstvu, ačkoliv na to měli právo. Pochválil naopak primátorku Alenu Raškovou (ČSSD), že byla otevřená komunikaci s opozicí například v otázce jednacího řádu zastupitelstva nebo změny stanov spolku Prostějov olympijský, které navrhla opozice a které vedly ke zlepšení postavení města při přípravě a vlastnictví národního olympijského centra.

 

Jakub Čech

Další články