Zde může být vaše reklama.

Prostějovská radní Galářová vystoupila z Dělnické tělocvičné jednoty

Prostějovská radní Galářová vystoupila z Dělnické tělocvičné jednoty

30. 12. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zvrat nastal v kauze prostějovských sociálních demokratů, kteří jsou členy Dělnické tělocvičné jednoty (DTJ). Radní Milada Galářová, která je obviněna z přestupku proti zákonu o střetu zájmů, z organizace vystoupila. Z jakých důvodů, tají.

Už jen okolnosti, za kterých se prostějovská sociálně demokratičká politička stala členkou Dělnické tělocvičné jednoty, jsou poměrně zajímavé. Podle tehdy platných stanov totiž přijata za členku být neměla, jednak její věk je vyšší než jak stanovy požadovaly a hlavně nebyla aktivní sportovkyní. Nabídla se ale, že místo toho bude vést kroniku tělocvičné jednoty. Napsala tam jen pár poznámek a poté práce na kronice z časových důvodů zanechala. Členkou DTJ však zůstala dál a hrála velkou roli při puči, který v organizaci proběhl v létě 2013. Těmto událostem se ještě budeme v Hanáckém Večerníku věnovat.

hvrek

Kvůli členství v Dělnické tělocvičné jednotě však měla Galářová problémy v politice. Na jaře letošního roku byla obviněna z přestupku, kterého se měla dopustit tím, že na zastupitesltvu při schvalování statisícové dotace DTJ neoznámila, že je ve střetu zájmů.  „Mylně jsem si vyložila zákon o střetu zájmů. Předpokládala jsem, že nemohu být ve střetu zájmů, protože jsem věděla, že dotace je určena pro jeden oddíl spolku, a to extraligový oddíl boxu mládež a pro muže. Vzhledem ke skutečnosti, že jsem žena, a ke svému věku, předpokládala jsem, že se nemůže jednat o střet zájmů," obhajovala se Milada Galářová při podání vysvětlení.

Nechtěně tak přiznala, že celé její členství v tělocvičné organizace bylo ryze účelové.  Správní řízení vedené u přerovského magistrátu však stále probíhá.  Před časem například žádala referentka úřadu o součinnost právě Dělnickou tělocvičnou jednotu, aby bylo možné přestupek Galářové prokázat. „Přijata za členku byla dne 16. dubna 2009 rozhodnutím správního výboru DTJ. V roce 2016 se na práci DTJ nepodílela a dne 18. 7. 2016 požádala o ukončení členství v DTJ,“ sdělil Magistrátu města Přerova starosta Dělnické tělocvičné jednoty Petr Novotný.

Snažili jsme se zjistit, jaké důvody vedly radní Galářovou k poměrně razantnímu a nečekanému kroku. Na náš dotaz ale nereagovala ani po deseti dnech a jedné urgenci.

Jakub Čech

Další články