Zde může být vaše reklama.

Prostějovská radnice se kampaní ODS v radničních listech dopustila přestupku, zaplatí pokutu 20 tisíc

Prostějovská radnice se kampaní ODS v radničních listech dopustila přestupku, zaplatí pokutu 20 tisíc

08. 12. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Pokutu za přestupek dostala od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran prostějovská radnice. Důvodem rozhodnutí o přestupku je fakt, že před letošními sněmovními volbami vyšel v Radničních listech článek, který Úřad vyhodnotil jako předvolební kampaň. Za přestupek je město potrestáno pokutou 20 tisíc korun a tisícikorunou náhrady nákladů řízení. Rozhodnutí již je pravomocné, město deklarovalo, že proti němu podá správní žalobu k soudu.

Ve vydání Prostějovských radničních listů, které vyšlo 27. září letošního roku, byl umístěn mezi články členů zastupitelstva také krátký text klubu Občanské demokratické strany. Ten vyzýval občany k účasti v parlamentních volbách „abychom rozhodli o naší budoucnosti a prosadili do Sněmovny maximum kandidátů z našeho města“. Vedle článku byla fotografie obou zastupitelů ODS v Prostějově, ředitele spolku Svět vzdělání Tomáše Blumensteina a předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova Milady Sokolové. Sám Blumenstein kandidoval do Poslanecké sněmovny z 9. místa kandidátky v Olomouckém kraji. Na druhém místě figuroval manžel zastupitelky Sokolové, bývalý tajemník Ivana Langera Petr Sokol. Do sněmovny se nakonec za Olomoucký kraj probojovala trojka kandidátky, olomoucká pedagožka Zuzana Majerová Zahradníková.

Jenže, volební zákon jasně zakazuje volební kampaň v periodicích vydávaných obcemi, městy a kraji. A právě článek, který implicitně vyzýval k volbě ODS, se stal trnem v oku Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který proti městu v říjnu zahájil přestupkové řízení. V něm nyní rozhodl tak, že město uznal vinným a potrestal pokutou 20 tisíc korun. Radnice kromě toho musí zaplatit 1 000 korun jako náhradu nákladů správního řízení. Proti rozhodnutí se město bude bránit. „S ohledem na skutečnost, že se jedná o zcela novou skutkovou podstatu přestupku, považujeme za nutné obrátit se na soud tak, aby bylo najisto postavené, zda jednání, které Úřad považuje za přestupek, skutečně přestupkem je, či nikoliv. Z tohoto důvodu podáváme správní žalobu,“ vyjádřila se na webu města primátorka Alena Rašková (ČSSD). 

Oficiální tisková zpráva radnice dále uvádí, že pokuta bude nyní zaplacena a v případě úspěchu v soudním řízení bude po Úřadu vymáhána zpět. Město se však nezmiňuje, zda tuto částku bude vymáhat po viníkovi celé situace.

Zastupitel za ODS Tomáš Blumestein se už dříve vyjádřil, že jednání za přestupek nepovažuje. Otázku, zda v ODS uvažují, že by na pokutu v případě jejího udělení radnici přispěli, nechal bez odpovědi.

Jakub Čech

Další články