Zde může být vaše reklama.

Prostějovský policejní šéf odstoupil, o důvodech se spekuluje

Prostějovský policejní šéf odstoupil, o důvodech se spekuluje

24. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ředitel Územního odboru Prostějov Policie České republiky Pavel Novák ve funkci na konci června skončí. Nově bude dělat pedagoga na střední policejní škole. O důvodech jeho konce se spekuluje, podle informací Hanáckého Večerníku mohlo hrát roli jeho napojení na některé osoby z prostějovské radnice, které figurovaly v různých kauzách jako podezřelí.


Informaci o jeho odchodu přineslo několik regionálních médií, potvrdila nám ji Jitka Dolejšová z oddělení tisku a prevence krajské Policie. „Plukovník Pavel Novák přechází na vlastní žádost na jinou pozici v rámci policejního sboru, a to na základě úspěšného absolvování výběrového řízení," uvedla Dolejšová stroze. Podle informací Prostějovských novinek bude po odchodu od Policie, který se uskuteční na přelomu měsíce, členem pedagogického sboru na Střední policejní škole v Holešově.
O důvodech, proč plukovník Novák od prostějovské Policie jen po několika letech působení odchází, místní média mlčí, Policie ani sám policejní ředitel tyto důvody veřejně neobjasnili.
Přestože v rozhovoru sám Novák naznačuje, že si kariérně polepší, ve skutečnosti to tak jasné není. U Policie bývá zvykem, že když je potřeba se některého ředitele útvaru zbavit, nabídnou mu nadřízení, že odejde sám bez ostudy a dostane náhradní funkci v rámci sboru, jinak jej odvolají a to už bude s ostudou. Tento postup je koneckonců znázorněn i v některých českých kriminálkách, například v Případech 1. oddělení.
Zeptali jsme se, co si o věci myslí bývalý dlouholetý policista, bojovník proti korupci a senátor Václav Láska. „Podle mě to kariérní vzestup není," vyjádřil se na pondělní besedě pro Hanácký Večerník.

-jač-

POHLEDEM JAKUBA ČECHA


Na plukovníka Nováka jsem v minulosti podal podnět, který řešil vnitřní policejní kontrolní odbor. Pan ředitel se v lednu tohoto roku objímal s prostějovským bývalým primátorem Miroslavem Pišťákem. Jenže, tou dobou byl Pišťák podezřelý hned v několika kauzách – minimálně ve věci přijímání darů a v kauze jezdeckých kasáren. Podle informací místního proradničního média měl dokonce říct při předávání plaket oceněným policistům toto vyjádření: „Nepochopím, jak někdo dokáže tak schopného politika a slušného člověka očerňovat." Takové prohlášení je však podle mě v hrubém rozporu s nezávislostí policie. Upřímně – co by si asi řekl Novákův podřízený, který vyšetřoval Pišťáka jako podezřelého třeba v kauze kasáren, když si v novinách přečetl, že podle jeho šéfa je to morální osobnost? Že je zájem na tom zamést kauzu pod koberec. Kontrolní odbor Policie věc nakonec uzavřel s tím, že sám autor článku, v němž byl plukovník citován, si celé vyjádření vymyslel. Tomu se moc věřit nedá, protože pokud o někom noviny napíší nepravdu, má různé právní možnosti jak se bránit. Ať už to bylo jakkoliv – závěr je jasný – plukovník Novák je blízkým přítelem lidí z vedení Prostějova a končí u Policie. A díky tomu je naděje, že se rozjede vyšetřování velkých komunálních kauz.

 

Další články