Zde může být vaše reklama.

Prostějovský politik Pavel Smetana porušil zákon

Prostějovský politik Pavel Smetana porušil zákon

24. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kontrole svého facebookového profilu se nevyhnul náměstek prostějovské primátorky Pavel Smetana (ČSSD). Zveřejnil totiž osobní údaje aktivisty Jakuba Čecha, za což poté čelil kritice ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů i opozičních zastupitelů.

Šestnáctiletý aktivista Jakub Čech podal na jaře loňského roku oznámení o přestupku, kterého se měl dopustit právě Pavel Smetana spolu se svými spolustraníky Zdeňkem Fišerem a Miladou Galářovou tím, že na jednání zastupitelstva neoznámili střet zájmů, když hlasovali o dotaci Dělnické tělocvičné jednotě, jejímiž byli členy. Do této organizace přitom za podivných okolností vstoupila řada lidí právě ze sociální demokracie a tato valná hromada je proto předmětem žaloby.  Přestupkové řízení s třemi radními mělo několik zápletek – nejprve byli politici obviněni, pak očištěni, posléze žádali po rodičích aktivisty náklady za advokáta, aby následně bylo rozhodnutí o zastavení řízení zrušeno Krajským úřadem a celý případ se rozjel nanovo.

Zřejmě právě průběh řízení přiměl politika Pavla Smetanu, aby na svém facebookovém profilu publikoval snímek oznámení, které Čech v dubnu podal. Jenže, Smetana v něm ponechal i citlivé osobní údaje jako je datum narození či adresa trvalého pobytu.

To se ale nelíbí Úřadu pro ochranu osobních údajů, který Smetanu počátkem tohoto týdne vyzval, aby údaje z profilu smazal. „Dojde-li k odstranění výše uvedeného příspěvku v přiměřené době, Úřad bude věc považovat za uzavřenou,“ sdělili úředníci v dopise oznamovateli nezákonného jednání.

Smetana tak příspěvek smazal a kromě toho si Jakuba Čecha na sociální síti zablokoval. „Na základě dalšího udání na jeden nejmenovaný úřad jsem byl nucen materiál odstranit. Mohu se jen dohadovat, kdo toto udání poslal,“ uvedl Smetana na svém profilu. Na okolnosti případu se jej dotázal i opoziční zastupitel Petr Lysek na jednání zastupitelstva v úterý dopoledne, kdy pokračovala pondělní schůze ukončená dvaadvacátou hodinou.

Jinou zkušenost má uživatel Facebooku Saša Hrbotický. Ten se Smetanovými konzervativními názoy občas vyjádřil nesouhlas na jeho profilu. „Mně Smetana jako politicky nepohodlnému rovněž zamezil v přístupu na jeho stránky. Asi to kádrování bere z gruntu,“ zamyslel se Hrbotický.

 

-ms-

Další články