Zde může být vaše reklama.

Prostějovský radniční právník lhal u soudu

Prostějovský radniční právník lhal u soudu

22. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Co je až schopný advokát udělat před soudem aby dosáhl svého, dokázal před časem prostějovský právník Tomáš Kotrys, který zastupuje město v kauze Manthellan. Podle našich zjištění pronášel výroky, které vůbec nejsou pravdivé. Postup tvrdě kritizují opoziční zastupitelé, na jejich dopis jim ale primátorka zatím neodpověděla. Právník před časem dostal odměnu dvě stě tisíc.

O kauze společenského sálu v budově prostějovského kulturního domu a společnosti Manthellan jsme již psali. Poslední žalobu ve spletilé a složité kauze podala společnost Prior, která se o možnost na pozemcích stavět také ucházela. Usilovala o to, aby soud uznal, že smlouva mezi Prostějovem a společností Manthellan je neplatná. Krajský soud v Brně žalobu zamítl.

Město si do tohoto řízení vybralo externího právníka – jistého Tomáše Kotryse, který v komunálních volbách v roce 2014 kandidoval za politické hnutí Pévéčko, které Prostějovu vládne. Do zastupitelstva se nedostal, působí však v kontrolním výboru, kde spolu s dalšími kolegy zametl pod koberec kauzu mediálního poradce.

 

Lež jako věž

V kauze žaloby Prioru navrhl, aby ji soud zcela odmítnul. Je podle něj šikanózního charakteru a Prior se do soutěže před lety nehlásil s cílem uspět. Do soudního spisu dokonce uvedl:  „Návrh žalobce Prior a.s. do výběrového řízení byl hodnocen jako výrazně nejhorší ze všech podaných návrhů a ve všech hodnotících kritériích vyhodnocen negativně.“

Fakta však hovoří zcela jinak. Členem hodnotící komise byl totiž tajemník magistrátu a ten před časem odpověděl opozičním zastupitelům, že hodnotící komise vůbec nestanovila výsledné pořadí, respektive která nabídka byla nejlepší a která nejhorší. Právník města o tomto vyjádření tajemníka Baláše věděl.

 

Tvrdý postup opozice

To se však vůbec nelíbí opozičním zastupitelům. V dubnu tohoto roku se na jednání dotázal Aleš Matyášek z TOP 09, na základě čeho k tomu advokát města dospěl. Odpověď nedostal. Na totéž se dotázal i Jan Navrátil ze Změny pro Prostějov v červnu, odpovědí mu byly pouze vyhýbačné fráze. František Filouš z klubu nezávislých proto navrhl, aby rada města uložila Kotrysovi opravit jeho tvrzení. Tento návrh koalice nevyslyšela a Kotrys na nich u krajského soudu setrval.

Na počátku července došla opozičním zastupitelům trpělivost. Napsali primátorce Aleně Raškové dopis, který máme k dispozici. Vyzývají v něm primátorku, aby začala činit příslušná opatření k nápravě. „O mailu tajemníka Baláše byl informován Mgr. Kotrys, přesto jako právní zástupce města tuto informaci v řízení před Krajským soudem v Brně neuvedl a setrval ve svém předchozím nepravdivém tvrzení,“ zdůrazňuje skupina jedenácti zastupitelů ze Změny pro Prostějov, TOP 09 a bývalých členů hnutí ANO.

Přestože uplynulo více než měsíc, primátorka Alena Rašková stále nereaguje.

Statisícové odměny

Celý případ je o to zajímavější, že v průběhu března loňského roku dostal za právní konzultace v této kauze Tomáš Kotrys 200 tisíc, přitom odměnu samozřejmě získává i za jednotlivé úkony.

Bude tedy zajímavé zjištění, zda se k nepravdivým tvrzením uchýlil sám či zda tak jednal z pověření radničních politiků, což by bylo o to nebezpečnější. Kauzu budeme nadále sledovat.

-jač-

Další články