Zde může být vaše reklama.

Prostějovský židovský hřbitov: obnovu podporují Zelení, Piráti, Univerzita i arcibiskup

Prostějovský židovský hřbitov: obnovu podporují Zelení, Piráti, Univerzita i arcibiskup

23. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Projekt obnovy židovského hřbitova, který se má uskutečnit na jeho místě v Prostějově u Reálného gymnázia, je dál předmětem veřejné debaty. Zatímco prostějovská radnice každým dnem mění svůj názor na řešení problematiky, narůstá množství osobností a insititucí, které se vyslovily pro návrh, který městu předložila americká židovská nadace.

Návrh nadace Kolel Damasek Eliezer počítá s návratem několika náhrobků zpět na místo židovského hřbitova. Součástí obnovy by mělo být vysázení živého plotu a celkové zvýšení piety místa nacházejího se v Prostějově ve Studentské ulici. Projekt je dlouhodobě vyjednáván se zástupci prostějovské radnice, kteří názory na to, jak chtějí, aby lokalita vypadala, pružně mění. Peripetiím při prosazování této myšlenky se ještě budeme věnovat. Proti návrhu se však postavila vlna nevole. Petici, která žádá zachování současného stavu lokality, podepsalo přes tři tisíce lidí. Podporu návrhu naopak už před časem vyjádřil prezident republiky Miloš Zeman.

Zvrat v celé věci nastal,  když petici přijala prostějovská primátorka Alena Rašková s tím, že rada navrhne jejím požadavkům vyhovět. Rašková tak zhatila několikaměsíční vyjednávání se zástupci židovské nadace o kompromisní podobě místa. Antisemitismem části obyvatel se začala zabývat celostátní média, zejména v kontextu kladného rozhodnutí vedení města. Kauza po čase opět ožila.

Obnovu podpořili Zelení i Piráti,…

Přijetí petice radní ovšem způsobilo opačný efekt - za poslední týden se rozšířila řada podporovatelů projektu amerických Židů, a to jak z politické reprezentace, tak i z řad akademické a církevní veřejnosti.  „Odmítáme nazývat hledání přijatelného kompromisu bojem dvou zainteresovaných stran. Jde o to dobrat se rozumného a hodnotného řešení, a tím poslední návrh americké židovské nadace je. Má proto naši podporu,“ prohlásila spolupředsedkyně Strany zelených v Olomouckém kraji Hana Vacková. „Ignorováním vzpomínek v dnešní době napomáháme návratu zlých časů v budoucnosti,“ doplnil ji její kolega Ivo Lužný. Podobný názor má i Česká pirátská strana. „Prostějovští Piráti nesouhlasí s peticí, která zbytečně vyvolala tuto napjatou situaci a přinejmenším předkládala svým signatářům neúplné informace,“ zdůrazňuje pirátský zastupitel Petr Lysek.

hvrek

… Graubner i akademici

Znepokojení nad manipulací vyjádřili ve svém stanovisku také pedagogové Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových, které působí na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, s tím, že nechtějí zůstat pouze u planých slibů. „Součástí našeho vyjádření je také úmysl v následujícím semestru spolu se studenty přečíst a přeložit hebrejské halachické responzum týkající se prostějovského hřbitova,“ stojí v prohlášení, pod které se podepsalo deset akademiků.

Ani katolická církev nezůstala pozadu – případ okomentoval samotný arcibiskup Jan Graubner, její nejvyšší představitel na Moravě. „Považuji za správné, aby byl coby kulturní památka důstojně upraven jako pietní místo s vědomím, že pro židovské náboženství mají hřbitovy mimořádný význam. Židé kdysi tvořili významnou část obyvatel města. Upravený hřbitov může být chápán jako historická skutečnost i památník židovských obětí 2. světové války,“ uvedl Graubner pro Mladou frontu Dnes.

 

Jakub Čech

Další články