Zde může být vaše reklama.

Radnice ustoupila. Vstupenky na Černoškův Aplaus nakonec dostanou i nepohodlní zastupitelé

Radnice ustoupila. Vstupenky na Černoškův Aplaus nakonec dostanou i nepohodlní zastupitelé

01. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Gesto Miroslava Černoška, který dal vstupenky na jím pořádaný festival Aplaus jen loajálním zastupitelům Prostějova, splasklo. Radnice ustoupila a vstupenky zastupitelům nabídla dva dny poté, kdy se o věc začal zajímat Hanácký Večerník.

Každoroční divadelní přehlídku Aplaus pořádanou agenturou TK plus Miroslava Černoška, která čerpá každý rok 3,5 milionu z městského rozpočtu, doprovázel skandál, ještě než stihla začít. Pozvání totiž dostali zastupitelé města Prostějova, ale jen někteří. Mezi devítkou nepozvaných byli opoziční politici, kteří často posílání peněz na účty organizací napojených na Miroslava Černoška kritizovali. Výhrady měli také k rozestavěnému olympijskému centru, které mělo obdržet dotaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Odpovědná náměstkyně Kratochvílová, která dotace pro prostějovské centrum pravděpodobně slíbila, ale skončila ve vazbě. Teď čelí trestnímu stíhání.

V seznamu zvaných nebyli nezávislí zastupitelé Hana Naiclerová, František Švec, František Filouš, politici opoziční TOP 09 Aleš Matyášek a lékař Aleš Nevrla a zastupitelé Změny pro Prostějov Jan Navrátil, Piráti Petr Kapounek a Petr Lysek a architekt František Fröml.

Festival Aplaus přitom agentura TK plus vykazuje jako jednu ze svých akcí, kde by měl propagovat město v rámci plnění zakázky na marketingové služby.

Situace tedy začala zajímat Hanácký Večerník – dotazy tiskové mluvčí prostějovské radnice Janě Gáborové a mluvčímu agentury TK plus Petru Chytilovi jsme zaslali v pondělí 25. září v odpoledních hodinách.

Zůstaly sice bez odpovědi, ovšem o dva dny později ráno rozeslala šéfka odboru kanceláře primátorky Rašková Jaroslava Tatarkovičová zbylým zastupitelům pozvání na festival. „Objednané vstupenky (vždy dvě na vybraná představení, resp. koncert) si budete moci vyzvednout od 2. 10. 2017 na sekretariátě primátorky nebo Vám je doručíme dle Vašeho požadavku,“ slíbila Tatarkovičová.

Co stojí za razantním obratem, je otázkou. Podle informací z kuloárů je změna postoje způsobena rozhodnutím primátorky města Aleny Raškové. Vyloučeno však není ani to, že zastupitelům byly nabídnuty zbylé lístky, o které neměli zájem například úředníci radnice nebo jiné osoby. Této teorii by nahrával fakt, že k pozvání opozičních zastupitelů dochází prostřednictvím sekretariátu Raškové, ne agenturou ovládanou Miroslavem Černoškem. Radnice každopádně na dotazy Hanáckého Večerníku nereaguje.

 K věci se naopak vyjádřila opoziční zastupitelka Hana Naiclerová. „Já beru post zastupitele jako závazek k práci ve prospěch občanů našeho města, nikoliv jako způsob jak získat nějaký osobní prospěch. Ráda budu zastupitelem dle pana Černoška jiné kategorie. Nejsem stavěná na nějaké všimné, a pokud někam chci jít, koupím si lístky jako každý jiný. Je mi však trapně za to, jakou roli v tom zahrála kancelář paní primátorky, kdy třídili zastupitele dle požadavku tenisového boss,“ uvedla Naiclerová.

 

 

Jakub Čech

Další články