Zde může být vaše reklama.

Radniční odborářka se ozvala kvůli nízkým platům. Za trest jí vzali kompetence a peníze, musela i na kobereček

Radniční odborářka se ozvala kvůli nízkým platům. Za trest jí vzali kompetence a peníze, musela i na kobereček

06. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Příběh jak z jiné doby prožila předsedkyně odborů na Magistrátě města Prostějova Věra Netušilová. Když se ozvala proti tomu, že se svými kolegy brali šest let o třídu nižší plat, než na jaký měli nárok, její nadřízení se jí začali mstít. Odebrali jí práci, na kterou má kvalifikaci a tím pádem má i nižší plat. Primátorka Rašková, na kterou se Netušilová obrátila, to zatím nijak neřeší, jenom sama úřednice musela na kobereček, co že si to dovolila. Viník situace tajemník Baláš zůstává ve funkci.

Minulý týden odhalil Hanácký Večerník případ z prostějovské radnice, kde část úředníků brala po šest let plat v nižší platové třídě, než na jakou měli nárok. Když se ozvali, odpovědí jim bylo, že nemají nárok. Město přitom každoročně dostává na výkon činností úřadu finance od Ministerstva vnitra.

Jako první na problém upozornil právník Stavebního úřadu prostějovského magistrátu Radoslav Strouhal, který svým nadřízeným sdělil, že trvá na vyplacení platů, o které vinou rozhodnutí tajemníka magistrátu Lubomíra Baláše přišel. To se mu nakonec podařilo, zřejmě z obavy radničních funkcionářů ze soudního sporu se Strouhalem. Jeho kolegové však peníze na účty nedostali.

Do věci se musely vložit odbory

S tím nesouhlasila předsedkyně odborové organizace Věra Netušilová, která pracuje na stejném odboru úřadu a snažila se tedy situaci řešit. „Jako zaměstnankyně stavebního úřadu a současně i předsedkyně odborového svazu jsem dne 9. ledna předala tajemníkovi žádost o přezkoumání zařazení pracovníků stavebního úřadu do platových tříd a doložila vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí a Státního úřadu inspekce práce, které potvrzovaly oprávněnost naší žádosti. Dne 31. 1. 2017 nám tajemník sdělil, že jsme doposud všichni vykonávali činnosti spadající do 10. platové třídy a uznal vyplacení rozdílu mzdy za poslední 3 roky zpětně. Zbývající 3 roky proplaceny nebyly,“ uvedla pro HV Netušilová. Kýženého výsledku – vyplacení rozdílu mezi platovými třídami se sice ona se svými kolegy dočkala, následovala ovšem msta. Tajemník Baláš totiž spustil změnu organizace práce na stavebním úřadě, která v praxi způsobila, že úřednice Netušilová přišla o náročnější agendu a tím pádem se vrátila zpět do 9. platové třídy. „Byla mi odejmuta kvalifikovaná práce, kdy nesmím vydávat rozhodnutí a vést řízení podle stavebního zákona. V tomto smyslu mi byla od 1. února upravena pracovní náplň,“ dodala Věra Netušilová s tím, že toto rozhodnutí považuje za diskriminační.

Co si to dovolila, ptal se tajemník Baláš

Obrátila se proto na prostějovskou primátorku Alenu Raškovou (ČSSD). Postupem svých nadřízených si připadá diskriminována. Den po podání podnětu primátorce ale byla pozvána na kobereček k tajemníkovi Balášovi. „Půl hodiny mi bylo vyčítáno, co jsem si to dovolilo a jakým nestandardním způsobem jsem hájila zájmy zaměstnanců,“ vzpomíná Netušilová na setkání s mužem, který se chlubil, kolik desítek zaměstnankyň v jeho kanceláři plakalo.

Rašková na dopis odborářky zatím neodpověděla, blíží se přitom uplynutí měsíce od jeho podání. Hanácký Večerník bude situaci dál sledovat. Zajímat nás bude, jaké řešení Rašková přinese a zda bude vedení úřadu dál vyvíjet psychický tlak na zaměstnance, aby „drželi hubu a krok“.

 

Jakub Čech

Další články