Zde může být vaše reklama.

Rekonstrukce státu míří do Prostějova, stánek na náměstí bude mít v úterý

Rekonstrukce státu míří do Prostějova, stánek na náměstí bude mít v úterý

08. 04. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu zahájila minulý týden turné do několika měst v České republice. Chce tak upozornit na projednávání novely zákona o registru smluv, kam poslanci vložili plošné výjimky pro státní a městské firmy. V rámci akce přijedou zástupci iniciativy i do Prostějova.

Rekonstrukce státu vznikla v roce 2013 jako projekt organizací zaměřující se na hospodaření s veřejnými penězi. Jejím cílem bylo prosazení devíti protikorupčních zákonů. Některé už byly schváleny, vyhráno však aktivisté zdaleka nemají.

Například zákon o registru smluv, který se podařilo před časem schválit, nařizuje veřejným institucím, úřadům, příspěvkovým organizacím, městským i státním společnostem zveřejňovat všechny smlouvy s plněním vyšším než 50 tisíc korun přímo v přehledné webové evidenci.

Ještě však nenabyla některá ustanovení zákona účinnosti a už usiluje část politické reprezentace o jeho okleštění. Poslanci schválili novelu, která by městské, krajské a státní firmy povinnosti zveřejňovat smlouvy zbavila. Ulevilo by se tak například v ČEZu nebo prostějovských Vodovodech a kanalizacích. Senátoři budou o sněmovní verzi zákona jednat už 19. dubna.

Přijetí novely se však bojovníci proti korupci snaží zabránit. „Rádi bychom přímo ve městech mluvili s jejich voliči a dali jim možnost poslat jejich senátorovi alespoň vzkaz - pokud senátor nevyužije naše pozvání a nepřijde s občany diskutovat sám," popisuje cíle akce Pavel Franc z organizace Frank Bold.

Informační stánek s možností vzkázat své senátorce podporu registru smluv pomocí fotografie, vyroste na prostějovském náměstí T. G. Masaryka už v úterý 11. dubna a bude k dispozici od 14 do 18 hodin.

Jakub Čech

reklama poutak

Další články