Zde může být vaše reklama.

S Prostějovany bude besedovat bývalý policista a senátor Václav Láska

S Prostějovany bude besedovat bývalý policista a senátor Václav Láska

18. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Známý český bojovník proti korupci, bývalý policista, advokát a zelený senátor zavítá v pondělí 20. června do Prostějova. Tématem debaty s veřejností bude jak boj proti korupci obecně, tak například mediální známá kauza slučování elitních policejních útvarů.


Václav Láska je senátorem za Stranu zelených s podporou Pirátů a KDU-ČSL. Hospodářskou kriminalitou a korupcí se Václav Láska zabýval již jako policista i během svého působení v neziskové organizaci Transparency International. Pracoval mimo jiné na kauze krachu IPB a vytunelování Harvardských fondů Viktora Koženého.

Jako advokát prováděl prověrku smluvních vztahů pražského dopravního podniku, na jejímž základě bylo obviněno bývalé vedení podniku a někteří pražští politici. Do Senátu byl zvolen na podzim roku 2014.
„Jsme rádi, že pan senátor Václav Láska do Prostějova zavítá a na besedu s ním zveme širokou vřejnost. Myslím, že pan senátor Láska má co říct nejen o boji proti korupci, ale třeba i k uprchlické krizi či aktuální kauze týkající se slučování policejních útvarů," vyjádřil si Ivo Lužný, místopředseda prostějovských zelených, na jehož pozvání senátor Láska přijede.


Tématem besedy bude boj s korupcí a finanční kriminalitou, současnost Policie, zážitky z uprchlického detenčního tábora, kam se Václav Láska vypravil na exkurzi. Veřejnost bude mít možnost položit také vlastní otázku, takže zcela jistě bude řeč o kauze, která nyní rozděluje českou vládu – sloučení dvou policejních útvarů a faktické odstavení policisty Roberta Šlachty, proti čemuž se bouří část veřejnosti, ale i státní zástupci.
Proti zrušení elitního Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu je také senátor Láska, který zmiňuje, že tento krok vůbec není obsažen ve strategickém plánu Policie a je dělán narychlo . Policejnímu prezidentovi vzkázal: „ Podařilo se pane policejní prezidente. Splnil jste letitý sen lidí jako Rittig a spol. Splnil jste jejich plán. Nicméně pro mě jste přestal být prvním mužem policie. Ano funkce Vám zůstává. Já vím. Ale odjakživa jsem odmítal repsektovat lidi, kteří dělají nemravné věci, jenom proto, že mají funkci a frčky. Koneckonců proto jsem kdysi sám od policie odešel."
Přednáška se uskuteční v pondělí 20. května v 19 hodin v sále Městské knihovny v Prostějově.


-jač-

Další články