Zde může být vaše reklama.

Soud zpochybnil způsob poskytování dotací zadluženým hokejistům, radnice jim dluží 7 milionů

Soud zpochybnil způsob poskytování dotací zadluženým hokejistům, radnice jim dluží 7 milionů

09. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na pořádný průšvih má kvůli podezřelým dotacím do hokeje zaděláno prostějovská radnice a zejména náměstkyně zdejší primátorky Ivana Hemerková (Pévéčko). Ta svévolně upravovala smlouvy o poskytování dotací mládežnickému hokejovému klubu LHK Jestřábi tak, že peníze nešly hokejistům, ale zejména Domovní správě Prostějov, kterou vlastní město. Takový postup, kdy peníze nedostává přímo klub, ale jeho dodavatel, odporuje dle Ministerstva financí zákonu. Nyní klub skončil v insolvenci a soud rozhodl, že insolvenční správce musí do majetkové podstaty klubu zahrnout i pohledávku za městem z titulu nevyplacených dotací, který činí necelých 7 milionů. Radnice se dle svého prohlášení hodlá proti postupu soudu bránit. Jak konkrétně zatím neobjasnila.

Insolvenční řízení proti zadluženému hokejovému klubu LHK Jestřábi Prostějov, jehož fungování je nejvíce spojeno se jménem bývalého předsedy klubu Michaly Tomigy, bylo zahájeno 4. října 2017 poté, co se na soud obrátila jako věřitelka Jarmila Větrovcová, která pro klub na dohodu pracovala. Mezitím se přihlásila celá řada dalších věřitelů, mezi nimi i právě expředseda klubu Michal Tomiga.

Finanční problémy hokejistů však začaly mnohem dříve. Od roku 2013 tak prostějovská radnice vynalezla způsob, jak do krachujícího klubu sypat dotace, aniž by hrozilo, že je z jeho účtu shrábne exekutor. Peníze se posílaly přímo na účty dodavatelů – dopravce FTL anebo pronajímatele zimního stadionu, kterým je městská společnost Domovní správa Prostějov. Radnice si tak uměle navyšovala hospodářský výsledek své vlastní firmy.

Hemerková svévolně měnila smlouvy. Teď mlčí

Problém je, že zastupitelstvo smlouvy schválilo v jiném znění. Podle něj a podle platných směrnic samotného města měly dotace být poslány na účet žadatele, ne třetím osobám. Nezákonně upravené smlouvy za město podepisovala kontroverzní náměstkyně primátorky Ivana Hemerková, bývalá členka ODS, která v roce 2014 přestoupila do hnutí Pévéčko. Hemerková na dotazy redakce, jak svůj postup v kauze vnímá a zda zvažuje vyvození osobnosti, nereagovala.

Sdílnější nebyl ani předseda kontrolního výboru Petr Kousal (KDU-ČSL), který věc neřešil s tím, že městu nevznikla žádná škoda. To už nyní, po rozhodnutí soudu, nebude moci tvrdit. „Vzhledem k tomu, že mé dřívější odpovědi jste nepoužil či použil zkreslené, sdělil jsem vám už dříve, že s vámi nebudu komunikovat,“ reagoval Kousal na dotaz HV.

Opozice chce Hemerkovou odvolat. „Hemerková nemá soudnost,“ myslí si Zbyněk Krejčí

Nezákonným postupem se však nyní začal zabývat insolvenční soud. Protože pohledávku z titulu neobdržených dotací ve výši 6 830 000 Kč nezahrnul do majetkové podstaty insolvenční správce Mazurkovič, dal mu to soud jako úkol. Vyhověl tak podnětu Prostějovana a bývalého sportovce Zbyňka Krejčího, který na se na Krajský soud obrátil 2. března.  „Nabyl jsem přesvědčení, že v prostějovském hokeji se nehospodaří dobře a exekuce na LHK mně daly za pravdu. Při správné práci kontrolního výboru  by celá věc nemusela dojít až k soudu. Stačilo málo, řídit se zákony.  Na jejich dodržování dohlíží nezávislý soud. Ten nyní rozhodl, že město dluží do majetkové podstaty takřka 7 milionů Kč. Podle nezávislého soudu město pochybilo a nedodržela zákon o dotacích. Nyní je řada na zastupitelích, aby zhodnotili práci odpovědných pracovníků a zejména funkcionářů města a vyvodili jejich politickou odpovědnost, která by měla vyústit v odvolání příslušné náměstkyně, když nemá soudnost, aby sama rezignovala,“ vyjádřil se Krejčí.

Na problém dlouhodobě poukazuje opoziční zastupitelka Hana Naiclerová. Ta pro HV prozradila, že na zastupitelstvu hodlá návrh na odvolání náměstkyně Hemerkové předložit. „Není přípustné, když paní náměstkyně takto jednala a způsobila městu škodu značného rozsahu, aby dál působila ve funkci,“ uvedla Naiclerová s tím, že negativní roli v případu hraje i předseda kontrolního výboru Kousal, který se věcí dle ní řádně nezabýval.

Krejčí se přitom opíral o stanovisko Ministerstva financí z letošního ledna. „Popsaný způsob poskytnutí prostředků dodavateli příjemce dotace není v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb., ani se smlouvou o poskytnutí dotace,“ napsal ředitel Odboru financování územních rozpočtů Ministerstva financí Miroslav Matej.

Co bude následovat

Soud nařídil insolvenčnímu správci zapsat sedmimilionovou pohledávku do majetkové podstaty zadlužených Jestřábů. Peníze bude muset radnice zaplatit, pokud neuspěje s takzvanou vylučovací žalobou. Správce z nich pak uhradí závazky Jestřábů a vezme si odměnu. Město má možnost škodu vymáhat po viníkovi. Vyloučeno tak není ani to, že kvůli změněným smlouvám u soudu časem skončí současná náměstkyně Hemerková.

Radnice už k rozhodnutí soudu vydala stručné prohlášení. „Město Prostějov se proti tomuto postupu bude bránit. Aktuálně připravuje příslušné právní kroky,“ stojí ve stanovisku zveřejněném po dotazech Hanáckého Večerníku. Zajímalo nás, jak se město bude bránit proti Pokynu soudu insolvenčnímu správci, když proti tomu neexistuje žádný opravný prostředek. „V pondělí by měli právníci informovat o právních krocích, které by mělo město podniknout,“ uvedla tisková mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

 

Jakub Čech

Další články