Zde může být vaše reklama.

Společnost prostějovské primátorky účetní závěrky zveřejnila, jsou však neúplné

Společnost prostějovské primátorky účetní závěrky zveřejnila, jsou však neúplné

25. 07. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Sociálně demokratická primátorka Prostějova Alena Rašková vlastní firmu, která po dlouhou řadu let tajila své účetní závěrky a tím porušovala rejstříkový zákon. Na kauzu před časem upozornil Hanácký Večerník. Svou chybu Střední škola automobiní napravila, podle našich zjištění jen částečně.

Spolu se svým manželem Rudolfem Raškou provozuje primátorka Rašková Střední školu automobilní. Lze na ní vystudovat učební obor automechanik, autoklempíř ale i kadeřník. Společnost je však příjemcem řady dotací a výuku provádí v městských prostorách.

Před časem jsme napsali, že společnost jedenáct let nezveřejňovala své účetní závěrky. Vinu za porušení zákona kladla jednatelka Alena Rašková účetní firmě, odpovědnost však je na řídících osobách – tedy právě na osobách paní primátorky a jejího manžela. Chybu Rašková napravila a do systému škola své závěrky vložila. Tím však problém nekončí.

Podle vyhlášky platné pro rok 2014 měla firma uvést „výši a povahu jednotlivých položek výnosů a nákladů, které jsou mimořádné svým objemem nebo původem“. V rozvaze pro rok 2014 Střední škola automobilní uvádí v položce daňových závazků a státních dotací nárůst o téměř čtyři miliony korun. Celková hodnota pasiv se za ten rok změnila o 3,968 milionu korun.

Jinými slovy – škole významně vzrostly státní dotace či daně a podle platných předpisů měla uvést jak a proč.

„Tyto změny mezi účetními obdobími 2013 a 2014 jsou natolik významné, že by jednoznačně měly být v příloze k účetní závěrce popsány, a to rovněž včetně zvýšení ostatních provozních výnosů o téměř 2 miliony Kč.,“ uvedl Janusz Konieczny, manažer z Nadačního fondu proti korupci, který se problematikou zabývá a dodává: „Závazek z titulu přijatých dotací může znamenat, že dotace bude muset škola vracet nebo dosud nebyly zúčtováné.“

Kauza tak opět míří ke Krajskému soudu v Brně, který pokud tento podnět shledá důvodným, vyzve firmu prostějovské primátorky k nápravě.

 

-jač-

Další články