Zde může být vaše reklama.

Studenti píšou Rozbořilovi: nechceme za předsedu školské rady krátiče daní Augustina

Studenti píšou Rozbořilovi: nechceme za předsedu školské rady krátiče daní Augustina

16. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Normalizační komunistický funkcionář a člověk odsouzený za krácení daní Josef Augustin dál působí ve svých veřejných funkcích. S podivem však je, že rozhoduje i o školství. Je totiž ve funkci předsedy školské rady prostějovské Obchodní akademie. To se však může změnit. S jeho působením zde nesouhlasí místní studenti, kteří se v pondělí obrátili na hejtmana Olomouckého kraje, který jej do funkce dostal.

Prostějovská Obchodní akademie je jako každá státní střední škola zřizovaná krajem. Členem školské rady byl tedy Augustin zvolen právě Radou Olomouckého kraje. I přes svou pochybnou minulost se do tohoto postu Josef Augustin prosadil.

A právě jeho pochybná minulost je důvodem, proč se studenti Obchodní akademie rozhodli oslovit končícího hejtmana Jiřího Rozbořila, aby situaci napravil. Poslali mu otevřený dopis.

"Krácení daní je velmi špatná věc. Co se jeho komunistické minulosti týče, takový člověk by vůbec neměl být lidem na očích, natož být ve školské řadě," vyjádřil se například student druhého ročníku Šimon Bureš, který se pod otevřený dopis podepsal. A spolu s ním dalších osmatřicet studentů. Poukazují v něm na to, že pro ně jako pro případné daňové poradce a účetní není a nemůže být vzorem člověk, který byl za krácení daní odsouzený.

Předrevoluční aktivity Josefa Augustina pak jsou podle signatářů neslučitelné s demokratickými principy.

Mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová v rozhovoru pro Český rozhlas již potvrdila, že kraj dopis obdržel a bude se jím zabývat.

 

-jač-

 

Dopis zveřejňujeme v plném znění.

Vážený pane hejtmane,

my, níže podepsaní studenti Obchodní akademie, vyjadřujeme nesouhlas s tím, že předsedou školské rady Obchodní akademie je pan JUDr. Josef Augustin.

Pan doktor Augustin ve školské radě zastupuje Olomoucký kraj. Podle informací z médií a ze soudu lze konstatovat, že byl rozsudkem Okresního soudu v Prostějově č.j. 14 T 3/2008-221 ve znění rozsudku Krajského soudu v Brně č.j. 9 To 504/2008 uznán vinným, že záměrně nesplnil své povinnosti, tedy ve větším rozsahu zkrátil daň a spáchal trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Někteří z nás se budou právě oborem daňového poradenství a účetnictví profesně zabývat a opravdu v tomto ohledu není pan předseda školské rady dobrým příkladem. Naopak, svým veřejným působením dává najevo, že daně se platit nemají.

Připomínáme, že stejný Josef Augustin prosazoval jako místopředseda národního výboru v roce 1989 tvrdé represe proti signatářům petice Nělolik vět. Máme to štěstí, že jsme generací vyrůstající v demokracii, i proto můžeme nyní napsat tento dopis a neočekávat nějaké represe od pana předsedy školské rady.

Považujeme za nepřijatelné, aby v této funkci působil člověk, kterému bylo krácení daní prokázáno u soudu a jehož aktivity za minulého režimu jsou neslučitelné s principy demokratické společnosti. Tato osoba pro nás není a nemůže být vzorem a myslíme, že by rozhodně neměla v takové funkci, navázané na školství, vůbec působit.

Podepsáno 39 studentů Obchodní akademie v Prostějově.

Další články