Zde může být vaše reklama.

Tajemník Baláš přiznal alkohol na pracovišti. Bylo to na Silvestra, tvrdí

Tajemník Baláš přiznal alkohol na pracovišti. Bylo to na Silvestra, tvrdí

18. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Bouři na prostějovském magistrátě vyvolaly fotografie z alkoholového dýchánku nejvyšších prostějovských úředníků, které ve čtvrtek zveřejnil Hanácký Večerník. Nižší úředníci se baví, vyfocení jsou nervózní a tvrdí, že fotografie byla pořízena na Silvestra. Porušení zákoníku práce i zákazu kouření primátorka Rašková neřeší. Místo toho začala vyšetřovat, kdo fotografie vynesl.

Čtvrteční tištěné vydání Hanáckého Večerníku vyvolalo v Prostějově velký ohlas. Zveřejnili jsme totiž fotografie z alkoholové párty, která se uskutečnila přímo v historické budově prostějovské radnice. Jenže, akce se podle údajů z fotoaparátu uskutečnila 14. září 2011 krátce po 15. hodině, tedy v pracovní době. A alkohol na pracovišti zakazuje zákoník práce, stejně jako kouření. Kouřit se na prostějovské radnici nesmí už od roku 1914, kdy byla postavena.

Vydání novin hned ráno kolovalo mezi úředníky a vzbudilo náležité pozdvižení. „Ti nejvyšší, kteří jsou známí šikanou podřízených, se dostali na titulní stránku novin, jak pijí a kouří na pracovišti. To tu ještě nebylo,“ smáli se někteří z nich. Podle našich informací se dokonce dva vedoucí odborů, kterých se věc týká, chovali podezřele mile ke svým podřízeným.

Přestože se město zavázalo, že na texty Hanáckého Večerníku nebude reagovat, hned v pátek byla na webu města zveřejněna reakce tajemníka Magistrátu Lubomíra Baláše. Ten si zřejmě nevšiml, že v novinách na fotografii byl publikován i čas z mobilního telefonu, který průběh akce fotil. „Fotka vznikla odpoledne na Silvestra roku 2008. Před lety někteří vedoucí navrhli, že by se sešli na Silvestra po provozní době úřadu, která v tento den končí nejpozději ve 12:00 hodin. Nápad jsem podpořil, protože jsem přesvědčený, že se každému pracuje líp v kolegiální atmosféře, kterou mohou podporovat právě tyto neformální akce mimo pracovní dobu,“ napsal Baláš na web města. Kromě toho uvedl, že setkání se uskutečnilo v kanceláři vedoucího Stavebního úřadu Košťála, proslulého svým kladným vztahem k alkoholu, a že takových akcí bylo víc. „Pokud si Hanácký Večerník založí své stránky na zveřejňování fotek ze soukromí úředníků, které vydává vědomě za fotky z jejich pracovní doby, může mít tedy fotografického materiálu na několik týdnů nebo měsíců,“ připravil si Baláš půdu pro situaci, kdy by světlo světa spatřily další snímky.

reklama poutak

Svým prohlášením, i kdyby se základalo na pravdě, se ovšem Baláš přiznal k tomu, že porušil zákoník práce, který alkohol na pracovšti zakazuje i mimo pracovní dobu.

Prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD) ale delikt nejvyšších úředníků neřeší. Podle našich zdrojů místo toho začala řešit, kdo úředníky bez jejich souhlasu vyfotil a kdo fotografie poskytl Hanáckému Večerníku.

Problémem alkoholismu na prostějovské radnici se budeme dál zabývat. Hned příští týden odhalíme nové skutečnosti.

Jakub Čech

Další články