Zde může být vaše reklama.

Tajemník prostějovského magistrátu Baláš spáchal přestupek. Sedm let porušoval zákon

Tajemník prostějovského magistrátu Baláš spáchal přestupek. Sedm let porušoval zákon

19. 11. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na pořádný problém má zaděláno nejvyšší úředník prostějovské radnice, kterým je tajemník Lubomír Baláš. Ten porušoval zákon o střetu zájmů sedm let. Teď prohrál přestupkové řízení u olomouckého magistrátu a dostal pokutu tři tisíce korun. Kromě ní musí uhradit náklady řízení ve výši tisícikoruny. Baláš se proti rozhodnutí odvolal.

Bývalý voják a první muž prostějovského magistrátu nepatří mezi ty, kteří by si dělali starosti s dodržováním zákonů.  Před časem rezonovala v médiích kauza, kdy prostějovský exprimátor Miroslav Pišťák zapomněl podat majetkové přiznání, které musí politici a vysoce postavení úředníci pravidelně odevzdát. Tajemník Baláš mu měl stanovit dodatečnou lhůtu, ten to na to však zapomněl. Tím fakticky zajistil Pišťákovu beztestnost – aby se jednalo o delikt, musel by Pišťák opomenout i nově stanovenou lhůtu. K tomu nedošlo, protože mu tajemník žádnou lhůtu nestanovil.

hvrek

Hanácký Večerník ve svém prvním čísle v rubrice „Příběhy lidí, kteří podojili erár“ upozornil, že Baláš už více než deset let působí jako zaměstanec městských vodáren, kde dostává statisíce, aniž by byly Vodovody ochotny říct, co vlastně dělá. Jenže, do svého majetkového přiznání, které musí jako úředník od roku 2007 povinně odevzdávat, nikdy smlouvu s městskou firmou nepřiznal. Uvedl pouze bez dalšího vysvětlení finanční částku, jakou za údajnou práci obdržel.

Více si přečtěte v tištěném vydání Hanáckého Večerníku, které je v prodeji od pátku 18. listopadu.

Jakub Čech

Další články