Zde může být vaše reklama.

Učitel se soudí s konickým gymnáziem o neplatnost výpovědi. Dal ji ředitel, který nebyl ředitelem

Učitel se soudí s konickým gymnáziem o neplatnost výpovědi. Dal ji ředitel, který nebyl ředitelem

09. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kuriózní kauzu ze Základní školy a gymnázia Konice rozplétají soudy. Učitel Roman Tuček napadl výpověď pro nadbytečnost. Běžný pracovněprávní spor ale dospěl už při projednávání prvonistančním soudem k zajímavému rozuzlení: ředitel školy, který o výpovědi rozhodl, už v té době nebyl ve funkci.

Učitel tělesné výchovy, přírodopisu, angličtiny, pracovních činností či informatiky Roman Tuček byl v konfliktu s vedením konického gymnázia a základní školy už nějaký čas předtím, než k výpovědi došlo.

 

Nesouhlasil se sundáním fotografie Klause

Nesouhlasil například se sundáním prezidentského portrétu Václava Klause, poté co při novoročním projevu 1. ledna 2013 vyhlásil rozsáhlou amnestii. „Tradice umisťovat do učeben škol portrét hlavy státu trval na českých školách  od roku 1873. Tento zvyk se udržel i po roce 1918, přečkal dobu Protektorátu i období komunistického režimu. Na  konické škole tuto 140 let trvající tradici "revolučně" přerušil ředitel Schön, tím že nechal  odstranit portrét Václava Klause, poté co při novoročním projevu 1. ledna 2013 vyhlásil rozsáhlou amnestii. Pro mnohé z nás představuje portrét českého prezidenta symbol naší státnosti, který zasluhuje úctu,“ popisuje Tuček s tím, že chtěl vzbudit debatu o tématu na pedagogické radě.

K hlavnímu sporu ale došlo v souvislosti s nákupem učebnic a pracovních sešitů. „Vyžadoval jsem plnění školského zákona a seznámil jsem vedení školy s výkladem Ministerstva školství. Zdůraznil jsem, že učebnice s doložkou, včetně pracovních sešitů, jsou žákům poskytovány bezplatně. Tyto učebnice škola hradí z prostředků přidělovaných státem," vysvětlil Tuček s tím, že vedení školy navrhnul seznámit s těmito informacemi rodiče. Protože se jeho návrh nesetkal s úspěchem, obrátil se na Českou školní inspekci, která mu posléze dala za pravdu.

Pokračování článku v tištěném vydání, které je v prodeji od 9. listopadu 2017 v trafikách a na stáncích.

 

 

Jakub Čech

Další články