Zde může být vaše reklama.

V Prostějově se koná zastupitelstvo. Opozice žádá odvolání Hemerkové kvůli problémům s hokejem

V Prostějově se koná zastupitelstvo. Opozice žádá odvolání Hemerkové kvůli problémům s hokejem

11. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Velmi nabitý program zřejmě bude mít první poprázdninové jednání prostějovských zastupitelů, které primátorka města Alena Rašková svolala na dnešních 13 hodin. Jak zjistil Hanácký Večerník, část zastupitelů na jednání navrhne odvolání náměstkyně Ivany Hemerkové, známé i tím, že upravila smlouvu, kterou předtím schválili zastupitelé v jiném znění.

V návrhu programu v pořadí již 25. jednání Zastupitelstva města od minulých komunálních voleb jsou desítky bodů. Kromě majetkoprávních záležitostí, tedy prodejů a výkupů pozemků se bude řešit plnění rozpočtu města a jeho příspěvkových organizací k polovině roku. Zásadnější debatu však vyvolá materiál týkající se délky plaveckého bazénu.

Zatímco radniční koalice dlouhodobě usiluje o to, aby nově vystavěný plavecký bazén měl délku 25 metrů, lídr opoziční TOP 09 Aleš Matyášek mluví o potřebě „padesátky“. Pro svůj názor dokonce získal podporu více než 4 tisíc signatářů petice za padesátimetrový bazén.

Dramatické hlasování se očekává v otázce záměru společnosti Manthellan na výstavbu obchodní galerie na místě současného kascentra. Manthellan totiž trvá na zrušení Územního plánu zóny části centra města Prostějova, který podle něj nemístně reguluje jeho plánovanou stavbu. Koaliční zastupitelé mají v plánu požadavku developera ustoupit. Zda budou jednotní, se uvidí až v hlasování, které lze očekávat až po 17. hodině. Na programu dále budou dotace, včetně dotace A – týmu Jestřábů nebo plánované investiční akce města.

Klub nezávislých zastupitelů však chce na jednání odvolat ze své funkce náměstkyni Ivanu Hemerkovou (Pévéčko, dříve ODS), která má ve své kompetenci oblast životního prostředí, školství, kultury a sportu. Hemerková měla totiž na starost dotace hokejovým Jestřábům v čele s Michalem Tomigou. Tento klub však lhal v čestných prohlášeních, že nemá exekuce. Hemerková však přesto odmítá peníze od klubu vymáhat.

reklama poutak

Důvody odvolání náměstkyně jsou nasnadě. „Proti vůli zastupitelstva svévolně a zásadním způsobem pozměnila Smlouvu o poskytnutí dotace na rok 2016 ve výši 2.800.000,-Kč. Poté, co vyšlo najevo, že spolek LHK Jestřábi Prostějov, z.s. v žádosti o dotaci ve výši 2.800.000,-Kč uvedl nepravdivou informaci, rezignovala na péči řádného hospodáře a zůstala fakticky nečinná. V důsledku její pasivity hrozí, že město Prostějov a jeho občané přijdou o podvodně vylákanou částku ve výši 2.800.000,-Kč, i když bylo podáno trestní oznámení,“ stojí v odůvodnění návrhu, které zastupitelstvu předložil zastupitel František Švec. Opoziční zastupitelé dále píšou, že právě kvůli účelovému jednání a netransparentnímu hospodaření s penězi města neschválili účetní závěru za rok 2016.

Nečinnost Hemerkové má však jasné důsledky. „V souvislosti s touto její (ne)činností byla zbytečně prodlužována agónie hokejového spolku a desítky mladých hokejistů a jejich rodiče musí nyní čelit vážným problémům. Někteří hokejisté po víc než deseti letech tréninku nemají možnost hrát hokej a jejich úsilí přichází vniveč. Rodiny těchto dětí to stálo statisícové částky korun,“ píše opozice.

Sama Hemerková odpovědnost zjevně přijmout nehodlá. Zda zvažuje kvůli těmto problémům rezignaci, jsme se jí zeptali už 16. července. I přes urgenci za 57 dnů neodpověděla.

 

Jakub Čech

 

SOUVISEJÍCÍ

Smlouvy města s Tomigou neobsahují datum, za město je podepisovala Hemerková

Náměstkyně Hemerková podepsala smlouvu na hokejovou dotaci Tomigovi: jinou než schválilo zastupitelstvo

LHK bude muset vracet dotace kraji, jde o 1 240 000 korun

Jsme svědky arogance moci, říká prostějovská opoziční zastupitelka Hana Naiclerová

Vyhrocená situace s dotacemi pro LHK: Tomiga lhal v čestném prohlášení

Další články