Zde může být vaše reklama.

Ve Vrahovicích někdo kácí stromy na městských pozemcích. Radnice to neřeší

Ve Vrahovicích někdo kácí stromy na městských pozemcích. Radnice to neřeší

11. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V pásu zeleně za policejní střelnicí ve Vrahovicích probíhá už roky nelegální těžba dřeva. Byly už pokáceny desítky stromů ve vlastnictví města. Když na problém poukázal předseda Spolku za staré Vrahovice, město popřelo, že by mu vznikla nějaká škoda, prý šlo jen o náletový porost. Stromy v této oblasti vůbec neeviduje.

Pás zeleně za služebnou Policie místní nazývají jako lokalitu „u Sarkandera“ podle sochy sv. Jana Sarkandera, která byla poškozena na počátku 80. let minulého století a posléze byla odvezena k restaurování. Stovky stromů zde vysadili místní myslivci před bezmála padesáti lety. V posledních pěti letech jich však bylo několik desítek nelegálně vykáceno.

'Radnice nedělala místní šetření, úřednice si nechtěla pošpinit střevíc'

Trestní oznámení pro nelegální kácení podal v únoru 2013 předseda Spolku za staré Vrahovice Tomáš Peka. „Vadilo mi, že se tam načerno kácí stromy, zvlášť když je zde relativně málo dřevin. Byly tam duby, lípy i javory,“ popisuje Peka s tím, že kriminalisté se poté obrátili na prostějovský magistrát, protože vlastníkem pozemků, a tedy i dřevin je město. „Magistrát tehdy chtěl dělat šetření na místě, ale reálně tam nebyli, protože paní úřednice Simona Říhová z odboru správy a údržby majetku města si nechtěla ušpinit střevíce a navíc měla strach ze zvuků nedaleké střelnice. Takže fyzicky to ani neviděli,“ kroutí Peka hlavou nad postupem Magistrátu.

Magistrátu jsme se zeptali, zda postup, kdy nebylo provedeno místní šetření, je standardní. „Standardním postupem je, že Odbor správy a údržby majetku města po přijetí podnětu, žádosti, stížnosti nebo oznámení provádí šetření na místě,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Gáborová, která sdělila, že Magistrát zde pouze při kontrole ošetření památného stromu zjistil, že došlo k odstranění části náletového porostu. „Čili z hlediska odboru správy a údržby majetku města nedošlo ke škodě,“ vysvětlila Gáborová.

Ten tvrdí to a ten zas tohle. Evidence neexistuje

Podle Peky radnice lže. „Na místě se kácely i letité a vzrostlé stromy. Přece není možné, aby někdo takto svévolně rozkrádal městský majetek. Pokud to městu nevadí, tak je špatný hospodář. Kdyby kácení postupovalo tímto tempem, tak tam za deset let zůstane už jen památná lípa,“ komentuje to Peka.

Problém je, že radnice o svých dřevinách nemá přehled, a proto ani neví, o co vlastně nelegálním kácením přišla. „Evidovány jsou pouze dřeviny v intravilánu obce a některé významné dřeviny nebo skupiny v lesoparku Hloučela. Lokalita se zelení nad areálem Policie ČR se již nachází v extravilánu obce,“ dodala Gáborová.

 

Jakub Čech

Další články