Zde může být vaše reklama.

Víme první: ředitel prostějovského Muzea Zádrapa odvolán

Víme první: ředitel prostějovského Muzea Zádrapa odvolán

19. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Radní Olomouckého kraje odvolali ředitele prostějovského Muzea Daniela Zádrapu. Ten od svého nástupu do funkce v roce 2014 čelí kontroverzím. Informaci HV potvrdili zaměstnanci Muzea i Krajský úřad. Důvodem jsou neuspokojivé pracovní výsledky Zádrapy. Sám Zádrapa se k věci odmítá vyjadřovat.

O odvolání kontroverzního ředitele Muzea a galerie v Prostějově Daniela Zádrapy (ČSSD) rozhodli krajští radní. Zaměstnanci Muzea se o kroku zřizovatele dozvěděli dnes ráno na poradě. Instituci nyní povede dosavadní zástupkyně ředitele Kamila Husaříková, jejíž roli se ještě budeme věnovat. Na funkci řádného ředitele bude vypsáno výběrové řízení.

Informaci potvrdil olomoucký krajský úřad. „Rada Olomouckého kraje odvolala ředitele Muzea a galerie v Prostějově pana Daniela Zádrapu. Důvodem byly dlouhodobě neuspokojivé pracovní výsledky,“ potvrdila Eva Knajblová z oddělení vnějších vztahů olomouckého hejtmanství.

"S Vámi já nekomunikuju"

Hanáckému Večerníku se podařilo telefonicky spojit i s bývalým ředitelem Zádrapou. „Víte pane Čechu, že já s Vámi nekomunikuju, zkoušíte to zbytečně,“ uvedl Zádrapa. Na opakovanou otázku, zda informaci o odvolání může potvrdit, telefon zavěsil.

Zádrapa ve funkci ředitele Muzea vešel ve známost tím, že kavárnici Ivetě Valentové v prostorách kavárny v budově muzea zakázal uskutečnit koncert nesouhlasu s účastí komunistů v Radě města Prostějově. Posléze provozovatelka dostala výpověď s tím, že Muzeum bude kavárnu provozovat ve vlastní režii. Místo avizovaného září 2015 však byla zprovozněna až v červnu 2017. Kromě kavárny byla medializována také kauza modelů letadélek, které Zádrapa nechal vystavit v místnosti, kde Muzeum má expozici Jiřího Wolkera. Čelil také kritice, že se Muzeum odmítlo starat o hrob židovského mecenáše Bruno Wintera, který muzeu daroval sbírku hodin.

Pochybení Zádrapy konstatoval i inspektorát práce

Proslul však vztahem k zaměstnancům, kdy těch nepohodlných se zbavoval, rozdával důtky „za prostořekost“ a současným zakazoval se s těmi vyhozenými scházet. Historička Marie Dokoupilová od něj dostala důtku za to, že se odborně vyjádřila novinám k problematice, kterou se odborně zabývá bez jeho souhlasu. I další zaměstnanci hovořili o šikaně.

Teď však pět jeho pochybení konstatoval inspektorát práce. Zádrapa s jeho závěry nesouhlasil a hrozil, že se obrátí na soud. Podle našich informací právě zjištění inspektorů mohla stát za jeho odvoláním, zřizovatel byl s nimi totiž seznámen.

Hanácký Večerník se situací v Muzeu zabývá dlouhodobě (články najdete ZDE) a budeme ji sledovat i nadále. Řadu informací o působení této instituce jsme přinesli jako první.

 

Jakub Čech

Další články