Zde může být vaše reklama.

Zastupitelé Prostějova budou jednat o zákazu heren

Zastupitelé Prostějova budou jednat o zákazu heren

29. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Skupině Prostějovanů vadí množství hracích automatů v Prostějově natolik, že společně sepsali návrh vyhlášky, která by jejich provoz na území města zakázala. S tím souhlasí místní lidovci, kteří návrh předložili. Zabývat se jím budou v pondělí prostějovští zastupitelé.

Na čtyřiašedesáti místech Prostějova lze v současnosti provozovat výherní hrací automaty. Pro představu, v hlavním městě České republiky, v Praze je takových míst 101. Podle odborníků je právě stav, kdy skoro každá hospoda má alespoň jeden automat nežádoucí, protože tak snáze přibývá gamblerů. 611 hracích automatů v Prostějově povolilo Ministerstvo financí, dalších dvaašedesát pak radnice. Čísla však neznamenají, že všechny povolené automaty jsou opravdu funkční a v provozu.

A právě s tímto stavem se snaží zatočit skupina Prostějovanů okolo evangelického faráře Jana Juna. Právě on proti hazardu protestoval už v roce 2010, kdy spolu s dalšími představiteli místních křesťanských církví vyzval politiky k regulaci automatů. O omezení podnikání, které podle jeho kritiků přináší řadu negativních jevů, usilovala před lety i místní TOP 09. Radnice poté začala regulovat vnější vzhled provozoven a vyhláškou stanovila místa, kde lze hazardní hrzy provozovat tak, aby jejich počet dále nenarůstal.

Nyní dostali zastupitelé na stůl návrh vyhlášky, kterou by mohli hazard zakázat úplně. Mezi jeho autory patří Prostějova Daniel Marek. „Vede nás k tomu zájem o naše město, jeho vzhled a také jeho občany, na které má hazard pouze negativní vliv. Víme, že příjmy z hazardu do městské pokladny jsou poměrně vysoké, ale věříme, že naše bohaté město se s touto ztrátou dokáže vyrovnat,“ myslí si Marek. Jako důsledky hazardu uvádí rozvrat rodinných vztahů, zadlužování, násilnou kriminalitu, bezdomovectví, alkoholismus či zpronevěry.

S nulovou tolerancí proti hazardu souhlasí i zastupitelé za KDU-ČSL, kteří o problému mluvili před volbami. V prostějovském zastupitelstvu tedy budou návrh prosazovat. Jak budou úspěšní, se ukáže už na pondělním jednání zastupitelstva.

Pro přísnou vyhlášku bude hlasovat i zastupitelka Hana Naiclerová. „Tolerovat a podporovat hazard nic dobrého nepřinese. Omlouvat jeho toleranci jistými příjmy do městské kasy je pro mě nepřijatelné. Oč méně získáme z hazardu, o to méně bude potřeba vydat za léčbu závislých,“ vyjádřila se pro Hanácký Večerník Naiclerová.

Na fotografii je mapa heren v centru. Celý návrh i s celou mapou si můžete přečíst zde.

-jač-

Další články