Zde může být vaše reklama.

Železná tyč na zanedbaném městském hřišti rozbila dítěti hlavu. Přestupek, řekla policie

Železná tyč na zanedbaném městském hřišti rozbila dítěti hlavu. Přestupek, řekla policie

26. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Když se osmiletý Adam z Prostějova vydal poprvé v životě sám s kamarádem ven na hřiště, odnesl si vážné poranění hlavy s dlouhodobými následky. Na dětském hřišti, které patří městu Prostějov, mu na hlavu spadla ze tří metrů těžká železná tyč, která měla jistit basketbalový koš. Chlapec byl okamžitě převezen do nemocnice, ale policie případ ukázkově zapinkala.

reklama poutak

K vážnému úrazu došlo v únoru tohoto roku v Prostějově na dětském hřišti na Tylově ulici. To patří městu, je však léta neudržované a zanedbané. Během hry uvolnil odraz míče železnou tyč ve výšce asi tří metrů, která osmiletému chlapci spadla na hlavu a vážně jej zranila. "Přišel domů s úplně zakrvavenou hlavu, vedl jej kamarád a držel mu ránu. Okamžitě jsme jeli do nemocnice, a také tam hned byla policie, která začala úraz vyšetřovat," svěřila se matka chlapce naší redakci. Lékaři jí po ošetření chlapce řekli, že měl štětstí v neštěstí: spadnou tyč kousek vedle, chlapec by pravděpodobně zemřel.

Vyšetřování úrazu: Jak kalit vodu a nepotrestat správce hřiště

Zranění začala vyšetřovat policie, k potrestání viníka ale nedošlo. Namísto, aby orgány činné v trestním řízení vyšetřovaly zanedbání údržby hřiště s následkem vážného úrazu dítěte, soustředily se na šetření toho, proč během let zmizely šrouby, které držely tyč upevněnou. "V takovém případě samozřejmě policie nevypátrala pachatele a věc odložila," vypráví šokovaná matka. Technické služby přitom policii zpětně doložily fotogalerii z "údržby", kterou na místě prováděly dva dny před úrazem, a tím se podle všeho vyvlékly z odpovědnosti.

Chlapec má z úrazu trauma, bojí se míče

Osmiletý Adam je přitom pádem železné tyče na hlavu dodnes poznamenaný. Zdravotní následky si kromě jizvy naštěstí nenese, jakkoli chybělo málo, aby událost skončila smrtí. Trpí ale vážnými psychickými následky, nechce chodit ven a uhýbá před míčem. Rodina zvažuje soustavnou péči psychologa.

Vlastimil Blaťák

Další články