Zde může být vaše reklama.

V Prostějově odhlasovali Zvýšení odměn komunálních politiků

Zvýšení odměn komunálních politiků

foto: Archiv Prostějova, www.prostejov.eu

03. 02. 2020 - 07:37

Uvolněným členům Radnice se zvedly odměny automaticky novým nařízením vlády. Pro ty neuvolněné si ale politici v Prostějově odhlasovali stejné zvýšení 10 %. V Olomouckém kraji jsou zatím výjimkou. Jinde zvýšení odmítli, nebo o něm zatím nehlasovali.

Výši odměn v komunální politice upravilo nové nařízení vlády vydané v prosinci. Pro primátory a náměstky, kteří jsou uvolněnými členy radnice a tedy pracují na plný úvazek, nařízení přineslo zvýšení platu o 10 %. Odměna pro ostatní radní a členy zastupitelstva zůstala stejná, ale její zvýšení si mohou odhlasovat jednotlivé radnice. Zastupitelé v Prostějově si zvýšení odhlasovali na posledním zasedání.

„Postupovali jsme kontinuálně, protože i na předchozím zvýšení byla v zastupitelstvu shoda. Opravdu si myslím, že neuvolnění radní, zastupitelé a členové komisí odvádí dobrou práci a vzhledem k počtu hodin, které při tom stráví, myslím, že zvýšení, které ani není tak zásadní, si zcela zaslouží. Je to jejich volný čas a tráví ho tam nemálo,“ řekl pro iDnes k zvýšení odměn primátor František Jura.

Jednání v Prostějově bývají dlouhá, mnohdy se protáhnou až do dalšího dne. K tomu musí zastupitelé prostudovat spoustu materiálu, a to vše dělají ve volném čase. Tak politici zdůvodňují odsouhlasení nárůstu odměn. Pro neuvolněné členy se tak odměna zvýší na 11 161 korun, předseda výrobu zastupitelstva a komise rady dostane 5 580, člen výboru zastupitelstva a komise rady 4 651 a člen zastupitelstva bez dalších funkcí 2 791 korun.

Při hlasování se zdrželi pouze tři zastupitelé. Jedním z nich byl častý kritik vedení radnice Petr Kapounek. A ke zvýšení řekl iDnes: „Mně je upřímně jedno, jestli beru 1 500 nebo 2 500, pro peníze to nedělám. Smutné je, jak jsou hodnoceni členové komisí, kteří nejsou zastupitelé, a nízká je také odměna radních.“

Ostatní města v kraji ke zvyšování odměn zatím nepřistoupila. V Olomouci činí odměna pro neuvolněné členy zastupitelstva 9 800 korun, zůstala tedy stejná jako v loňském roce.

Odměny se nezměnily ani v Přerově. Člen rady dostává 7 440 korun a člen zastupitelstva 1 890 korun. Ke zvýšení nepřistoupili ani v Šumperku a Jeseníku.

„Zastupitelstvo města Jeseník o této záležitosti zatím vůbec nerozhodovalo a v současné chvíli není na stole ani žádný návrh. Nejbližší zastupitelstvo je koncem února,“ sdělil iDnes mluvčí radnice v Jeseníku Richard Kapustka.

V Litovli budou o navýšení hlasovat. Není ale jisté, že projde. V minulosti už se stalo, že navýšení litovelští zastupitelé odmítli.

Další články