Zde může být vaše reklama.

Prostějovská radnice porušuje zákon, nezveřejňuje hlasování radních

Prostějovská radnice porušuje zákon, nezveřejňuje hlasování radních

01. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovští radní mají další problém. V zápisech ze svých jednání neuvádějí, jak hlasovali. Výsledek, že pro usnesení hlasovala většina zastupitelů podle expertů nestačí a takový postup je podle nich v rozporu se zákonem. Kauzou se již zabývají kontroloři z Ministerstva vnitra.

Zatímco většina českých a moravských měst se snaží být čím dál více transparentnější, Prostějov zvolil opačnou cestu. Většina měst nemá problém zveřejňovat jmenovité přehledy hlasování členů rady.

Opačný přístup nasvědčuje tomu, že se radní chtějí vyhnout případnému trestnímu stíhání za své činy. Pokud není protokol o hlasování, radní můžou vše popřít. Pokud totiž vyšetřovatelé nezjistí, kdo hlasoval pro problémový návrh, nemohou trestat celou radu.

V zápisech z jednání prostějovských radních se uvádí jen, že pro návrh hlasovala většina. A to podle odborníků nestačí. „Pokud je v zápisu pouze "pro většina", pak bych to považoval nejen za porušení dobré praxe, ale i zákona, který ukládá v zápise zaznamenat průběh hlasování. To se stabilizovaně vykládá jako záznam o počtu pro, proti a zdržených hlasů,“ vyjádřil se Oldřich Kužílek, někdejší poslanec a expert na otevřenost veřejné správy.

Další problém je v tom, že pokud kterýkoliv radní hlasoval na radě v rozporu s předvolebním programem vlastní strany,  veřejnost nad jeho hlasováním ztrácí kontrolu.  Přitom, nejedná se o maličkosti, příkladem jsou dva roky staré sliby lídrů stran vládnoucí koalice Miroslava Pišťáka a Jaroslava Šlambora, že zachovají koupaliště v Kostelecké ulici.  

 „Přesný počet hlasujících pro návrh usnesení uvádíme pouze v případech, kdy není návrh usnesení schválen, aby bylo jasné, že nadpoloviční většina nehlasovala pro,“ uvedla na dotaz Hanáckého Večerníku tisková mluvčí radnice Jana Gáborová. K podezření z porušení zákona se blíže nijak nevyjádřila.

Kauzou se již nyní zabývá Odbor dozoru a kontroly Ministerstva vnitra. Ten věc posoudí a pokud podnět shledá důvodným, vyzve město k nápravě.

 

-jač-

Další články