Zde může být vaše reklama.

Soud osvobodil Milivoje Žáka, měl tunelovat prostějovský Oděvní podnik

Soud osvobodil Milivoje Žáka, měl tunelovat prostějovský Oděvní podnik

02. 07. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Hlavní líčení s obžalovanými Milivojem Žákem a Danou Lauerovou pokračovalo ve čtvrtek výslechem svědků. Po několikahodinovém jednání a maratonu závěrečných řečí padl rozsudek – oba obžalovaní jsou zproštěni obžaloby, popsaný skutek podle soudu není trestným činem, v případě Lauerové se jej nepovedlo prokázat. Rozsudek soudu není pravomocný, předpokládá se, že se proti němu státní zástupce odvolá.


Prostějovský státní zástupce Jaroslav Miklenda, který kauzy spojené s vytunelováním Oděvního podniku řešil, obžaloval na začátku roku 2015 tři osoby – Milivoje Žáka, který působil jako předseda představenstva po odchodu Františka Tuhého z této funkce, Danu Lauerovou, která stála v čele společnosti Oděvy Praha a dále manažera Bořivoje Kluga. Ten byl v řízení potrestán půlroční podmínkou, proti čemuž se neodvolal, a proto nemusel absolvovat celou sérii hlavních líčení, kdy vypovídalo poměrně velké množství svědků.

Co říká obžaloba


Obžaloba viní Milivoje Žáka, že za Oděvní podnik uzavíral nevýhodné smlouvy, zejména se jedná o zakázku pro Sazku, prodej zde zprostředkovala firma Oděvy Praha a jí plynula většina zisku, ačkoliv oděvy byly vytvořeny v prostějovském Oděvním podniku.
Podle státního zástupce tak Milivoj Žák neplnil převzatou povinnost jednat s péčí řádného hospodáře a spáchal tak trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku. Tímto jednáním měl způsobit škodu přes čtyři miliony korun.
„Já bych začal slovy z písně Jaroslava Nohavici ‚jsem příliš starý na to, abych věřil v revoluci' a pokusil se je aplikovat na případ Oděvního podniku. V roce 2008 došlo v OP ke změně – František Tuhý předal moc svým následovníkům, ten rok došlo k celosvětové finanční krizi. Pokud by tehdejší správce uznal tak jak měl, šel by Oděvní podnik do reorganizace. Obžalovaný inženýr Žák se stal předsedou představenstva jako osoba svéprávná, znal svá práva, své povinnosti, věděl, jaká odpovědnost je na něj kladena. Selhal," pronášel žalobce Miklenda svou závěrečnou řeč.

Nikoho jsem nechtěla okrást, kaje se Lauerová


V čele společnosti Oděvy Praha, přes kterou se peníze z potápějící se OP vyváděly, stála právě obžalovaná Dana Lauerová. Ta dnes tvrdí, že byla pouze nastrčenou osobou advokáta Romana Hanuse, člena vedení OP a jejího bývalého spolužáka. U čtvrtečního hlavního líčení se rozbrečela. „Nevěděla jsem, že by na mém jednání mohlo být něco nesprávného. Neměla jsem úmysl někoho okrást, celé řízení před soudem je pro mě velmi ponižující. Necítím se být vinna," pronesla svou závěrečnou řeč. Soudkyně v odůvodnění uvedla, že její výpověď je věrohodná.
„Tvrzení paní Lauerové se mi jeví jako rozporuplná, musela vědět, že ona faktura, kterou vystavila, je fingovaná. Obžalovaní nejsou osobami, které by si nedokázali spočítat jedna a jedna," tvrdí Miklenda.
„Nemohla si být vědoma, co její jednání může způsobit. Žádná škoda podle našeho názoru nevznikla, není možné ji uplatňovat. Není možné paní Lauerové prokázat, že skutky, které jsou jí kladeny za vinu, spáchala," vysvětloval u soudu obhájce. Samosoudkyně později jeho argumentaci vzala v potaz a v jejím duchu rozhodla.

Nikdo mě teď nezaměstná, stěžoval Žák


Obhajoba si předvolala policejního vyšetřovatele, který na kauzách okolo Oděvního podniku pracoval. Strategií Žákova právníka bylo zřejmě doložit, že Žák s Policií od začátku spolupracoval a sháněl potřebné dokumenty. „Zůstal jsem v čele představenstva, bral jsem to jako svou povinnost. Spolupracoval jsem s Policií na všech kauzách. Podklady, které byly nakonec použity proti mně jsem vyhledával zajišťoval já sám, nebyl jsem Policií poučen, že jsem podezřelý," obhajoval se Milivoj Žák u soudu.
Všechny sporné smlouvy, kvůli kterým je Žák obžalován, šly podle něj přes podnikové právníky. To však popřel pracovník právního oddělení Oděvního podniku, krerý v hlavním líčení vypovídal. Soudu řekl, že ony smlouvy nikdy neviděl.
„Povinnost spravovat konkrétní majetek musí být založena konkrétní smlouvou, to v tomto případě není, skutky nejsou podle našeho názoru trestným činem," obhajoval Žáka jeho advokát.
„Závěrečná řeč pana státního zástupce byla velmi emotivní, já jsem chtěl být věcný. Byl jsem tímto řízením dehonestován, nikdo mě nezaměstná, ztratil jsem zdraví. Ničeho z toho, z čeho mě viní obžaloba jsem se svým jednáním nedopustil, nezpůsobil jsem žádnou škodu, naopak já jsem se snažil Oděvní podnik zachránit," vyjádřil se sám Žák ve své závěrečné řeči.

Rozsudek vynesen


Státní zástupce navrhnul, aby obžalované poslal do vězení na dva a půl roku a zároveň jim na několik let uložil zákaz činnosti v řídicích orgánech firem. Měli by také podle něj zaplatit škodu, která přesahuje čtyři miliony korun.
Samosoudkyně Hana Greplová má však jiný názor. Stručně odůvodnila, že skutek obžalovaného Žáka není trestným činem a činy Dany Lauerové se nepodařilo prokázat. Potvrdila tak argumentaci obhajoby.
Státní zástupce si ponechal lhůtu a předpokládá se, že se odvolá, chce se ale seznámit s odůvodněním verdiktu. Případ tak možná doputuje na Krajský soud do Brna.
„Spravedlnost zvítězila," řekl na odchodu Milivoj Žák. Právník Lauerové se s novináři bavit odmítl.


Kauze se budeme nadále věnovat, jakmile bude rozsudek písemně vyhotoven, představíme čtenářům argumentaci soudu pro zprošťující rozsudek.


-jač-

Další články