Zde může být vaše reklama.

Spor o lampy na náměstí: Major k soudu nepřišel

Spor o lampy na náměstí: Major k soudu nepřišel

31. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

U olomouckého Krajského soudu pokračovala dnes od rána dalším jednáním kauza výměny lamp na Horním náměstí. Architekt Šépka považuje výměnu svítidel za zásah do svého autorského díla a poukazuje na to, že důvody výměny, uváděné městem, jsou falešné.

Architekt žádá o uvedení náměstí do původního stavu, což město vytrvale odmítá. Pokud by dal soud za pravdu Šépkovi, nastane nemalý problém: město totiž nechalo většinu starých THornů, přezdívaných sirky, zlikvidovat. K celé záležitosti se dnes u soudu vyjádřil soudní znalec Jan Sapák, který se v celé záležitosti jednoznačně staví na stranu architekta Jana Šépky. Podle jeho slov došlo k zásadnímu porušení autorského zákona, k zásahu do integrity díla, které bylo tímto "zkomoleno a dehonestováno".

Svědek: Výměna se chystala předem

U soudu promluvil také architekt Daněk, který byl osobně svědkem pravděpodobné přípravy na urychlenou výměnu. "Bylo to třetího září, když jsem v prostoru u Galerie Caesar viděl na zemi povalenou lampu Thorn. Domníval jsem se, že jde o běžnou údržbu, a zeptal jsem se na to přítomných pracovníků, kteří odpověděli, "že tak něco". Vedle jsem ale uviděl nachystanou patku na usazení nového svítidla. Deset dnů na to pak došlo k výměně všech lamp," popsal u soudu. Tehdejší vedení města nechalo lampy vymanit v okamžiku, kdy přestalo platit předběžné opatření soudu. Z devětadvaceti Thornů už dnes existuje jen deset kusů, které si Technické služby nechaly na náhradní díly; ostatní nechalo město sešrotovat.

Michalička: Rozhodnutí jsem vydal já!

K jednání byl přizván také vedoucí odboru investic Vladimír Michalička. Snažil se soudu popsat dezolátní stav předchozích svítidel, a na opakovanou otázku soudkyně, kdo vydal příkaz k výměně, nakonec odpověděl: "Já". Připustil také, že se město nezeptalo výrobce lamp Thorn na možnost repasování svítidel nebo na možnost dodání náhradních dílů.

Spor se vedl také o svítivost starých a nových lamp; podle zprávy, kterou předložil advokát architekta Šépky, k navýšení osvětlenosti v luxech výměnou nedošlo. Tehdejší primátor Martin Major, který za výměnou stál, se k soudu nedostavil, rozsudek bude vynesen 8. dubna.

-vb-

 

Další články