Zde může být vaše reklama.

Do koalice s komunisty nepůjdu, říká Jitka Chalánková

Do koalice s komunisty nepůjdu, říká Jitka Chalánková

22. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

První ze série předvolebních rozhovorů s krajskými lídry začínáme v TOP09, a pořadí určil výhradně redakční los. Jitka Chalánková a spolus ní celá olomoucká TOP09 především vnímá, že kraje mají nevyjasněné kompetence a vztah ke státní správě. Ta myšlenka se linula celým naším rozhovorem jako červená nit.

O čem budou krajské volby?

Měly by, jako každé volby do krajů, především otevřít krajská témata. Jako poslankyně mohu sledovat různé úrovně, a jsem znepokojena tím, že ze strany centrální moci dochází k cílenému ořezávání pravomocí krajů. Je to dlouhodobý proces. Mám srovnání, protože jsem ve vedení kraje působila v letech 2004 - 2008, a dokážu tyto tendence vidět. A taky se jim razantně postavit. Příkladem je třeba školství: ministerstvo má v plánu odebrat krajům tvorbu školské politiky, a tomu se chci postavit. Kraje totiž nemají přesně stanovené kompetence. Vznikly nešťastně, a to jak geograficky, tak co se týče pravomocí. Není vyjasněna jejich role v modelu smíšené veřejné správy. Mít tu možnost, okamžitě nastavím nová pravidla komunikace, aby tento úřad otevřeně informoval občany a zpětně se zajímal o jejich názory. Může pak lépe cílit svou i investiční pomoc tam, kde je potřeba, a kde pomůže co největšímu počtu občanů.

Co do voleb přináší TOP09?

Nastupujeme jako energický tým, který táhne za jeden provaz. To je hlavní. Na kandidátce jsou profesoři, učitelé, starostové obcí, ale i spousta jiných profesí. V Olomouckém kraji se nám opakovaně vyplatilo mít silnou kandidátku, kdy jednotliví členové přinášejí stabilní počet voličů. Jsou to slušní a kompetentní lidé, nezatížení ani podezřením z korupčního jednání.Co se týče programu, chceme se zaměřit na tvorbu pracovních míst, podporovat podnikatele, na které se nyní hrne elektronická evidence tržeb, snížit jim administrativní zátěž. Zvažujeme cílenou podporu začínajících podnikatelů, což by mělo pomoci hlavně Jesenicku. Druhou prioritou je určitě zlepšení dopravní infrastruktury, dobudování páteřních komunikací, tedy obchvatu Přerova a dokončení rychlostní komunikace z Mohelnice na Prahu. Samozřejmě ale jde i o katastrofální stav ostatních komunikací, a dopravní obslužnost, tedy návaznost spojů veřejné dopravy, hlavně co se týče severních částí kraje.

Jsou uprchlíci pro krajské volby téma?

Je to téma, které se nás týká. Jsme součástí Evropy. Není proto možné přivírat oči. Je třeba si uvědomit, že uprchlíkům je třeba pomoci, nicméně podle údajů z některých zemí jsou součástí uprchlické vlny také ekonomičtí migranti, a bohužel i nějaké procento lidí s nekalými úmysly. Je třeba vnímat tyto roviny, pomáhat těm, co potřebují, ale s ohledem na bezpečnost vlastních obyvatel.

Dokážete pojmenovat klady a zápory čtyřletého působení současné koalice?

Především je o činnosti kraje veřejnost málo informovaná. Stagnuje také oblast sociálních věcí, a obojí chci razantně napravit. 

A klady?

Klady? To budu muset přemýšlet. ... chci věřit tomu, že současné vedení kraje nezasahovalo do výkonu státní správy.

Jaký je koaliční potenciál TOPky pro tyto volby?

Budeme se bavit o spolupráci se všemi nezatíženými, bez škraloupů, s těmi, kteří se nedopustili jednání, které poškodilo zájmy kraje. Vylučuji samozřejmě komunisty. Dnes máme levicovou koalici s komunistickou stranou. Kraje překročily ten Rubikon, ale to je věc sociální demokracie, jak si to uspořádá.

Vlastimil Blaťák

Další články