Zde může být vaše reklama.

Pavel Hekela: Při svých životních zkušenostech umím rozlišovat opravdové zaujetí od pózy

Pavel Hekela: Při svých životních zkušenostech umím rozlišovat opravdové zaujetí od pózy

20. 08. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucká předvolební aréna dostala před pár týdny téma jako bič - stromy, a to především ty na náměstí. Patří tam? Zeptali jsme se na názor Pavla Hekely, ne proto, že je kandidátem ve volbách, ale zkrátka proto, že na Horním náměstí pracuje většinu svého života a pamatuje toho v životě víc, než většina z nás.

luneta banner

  1. Na Horním náměstí pracujete velkou část svého profesního života. Chybí vám tam stromy?

Pokud bych si mohl vybrat, chtěl bych více stromů v celém městě, nejen na Horním náměstí. Ostatně, z dětství si pamatuji, že na náměstí stromy byly. Kromě toho, příroda, veškeré rostlinstvo a živočichové jsou kolébkou lidského rodu, nikoli beton, dlažba a inženýrské sítě. Tak tedy ano, chybí.

  1. Podle úředníků je jejich trvalé umístění na náměstí vyloučeno kvůli inženýrským sítím. Možná se zeptám demagogicky, ale co má přednost? Příroda, člověk, nebo inženýrské sítě?

Inu, myslím, že už jsem vám trochu odpověděl. Pochopitelně nemůžeme ignorovat již nastavené technické zázemí města, v každém případě bychom však měli na přírodu kolem sebe myslet při všech plánech a krocích do budoucna. Osobně, jakkoli jsem laik, nevěřím, že Horní náměstí je tak podminované inženýrskými sítěmi, že se sem nevejdou stromy.

  1. Kandidujete za hnutí spOLečně. Pokud se dostanete dál, přijde možná na praktickou realizaci. Do jaké míry jsou autorská práva Jana Šépky v této věci nedotknutelná?

A jsme u toho – technické překážky nebo autorská práva? Pokud se dostaneme dál, bude jistě příležitost k jednání s panem architektem. Jestli se nepletu, má stávající koncepce architekta Šépky celou řadu odpůrců i z řad odborníků. Nejsem právník a neznám smlouvy kolem realizace podoby Horního náměstí, ale od toho jsou právě věcná a smysluplná jednání, k nimž bude zapotřebí přistoupit.

  1. Stará se současná radnice o zeleň dostatečně?

Bohužel ne. Městská zeleň a příroda kolem nás se pramálo zajímá o to, zda jsou právě volby nebo ne. Současná radnice ano. A nejen to, je navíc hnutí spOLečně jaksi podsouváno, že pokud usilujeme o více stromů ve městě, jde jen o volební kampaň. Nejde, nevěřím tomu a nevěřte ani vy. Ve svém věku a při svých životních zkušenostech umím rozlišovat opravdové zaujetí od pózy.

  1. Který strom ve městě je váš nejoblíbenější?

Jinan dvoulaločný neboli ginkgo biloba. Jako malí skauti jsme věděli, že v celé Olomouci jsou jenom tři. Dnes zůstal jeden – tedy kromě toho, co mám už čtrnáct let na zahradě. Mimochodem týž je i v zahradě Bílého domu ve Washingtonu.

Vlastimil Blaťák

Další články