Zde může být vaše reklama.

Pod Balášem jsem byla diskriminována, pomohl mi až odborový svaz, říká bývalá úřednice Věra Netušilová

Pod Balášem jsem byla diskriminována, pomohl mi až odborový svaz, říká bývalá úřednice Věra Netušilová

17. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Byla jednou z těch, kteří upozornili na okrádání úředníků prostějovské radnice chybným určením platových tříd. Jenže ze strany tehdejšího tajemníka magistrátu Lubomíra Baláše přišla tvrdá reakce: odebral jí odbornou agendu a snížil plat. Ustoupil až poté, co se za ni postavili právníci odborového svazu. Nepomohla jí ani primátorka města Alena Rašková – její stížnost na šikanu a diskriminaci ze strany Baláše poustoupila … Balášovi. Šéfka radniční odborové organizace Věra Netušilová poskytla Hanáckému Večerníku rozhovor.

Odborářka Věra Netušilová byla potrestána poté, co se postavila za zaměstnance. Situace, která je nevídaná i v některých soukromých společnostech nechala představitele města chladné. Ironický na celé věci je fakt, že Prostějov v současnosti ovládají kromě hnutí Pévéčka sociální demokraté a komunisté, tedy strany, které by měly zaměstnance podporovat. Pomohlo jí až jednání pracovníků odborového svazu z Prahy, kdy poté Baláš ustoupil.

Netušilová posléze kvůli atmosféře na stavebním úřadě, kde působila, raději odešla do důchodu. Předsedkyní odborů ale zůstává dál, věří, že alespoň se jí nikdo nebude moci kvůli boji za zájmy zaměstnanců mstít.

V rozhovoru pro Hanácký Večerník také popsala šokující způsob, jakým inspektorát práce „šetřil“ kauzu alkoholismu na radnici na stavebním úřadě poté, co Hanácký Večerník publikoval fotografie z alkoholového dýchánku části vedoucích odborů a z kanceláře šéfa stavebního úřadu Jana Košťála.

 

Na jaře loňského roku se hojně řešila kauza platových tříd, kdy jste spolu s kolegy upozornili na letité okrádání magistrátních úředníků. Vy, která jste se ozvala za odbory, jste poté byla šikanována, když Vám odebrali odbornou agendu a snížili plat. Jak se to poté vyvinulo?

Cítila jsem se diskriminována a nechtěla jsem se s touto situací smířit. Proto jsem požádala o právní pomoc Odborový svaz státních orgánů a organizací se sídlem v Praze. Byla mi poskytnuta okamžitá pomoc a právnička Šárka Homfray mi velmi ochotně pomohla. Byla sjednána schůzka zástupců odborového svazu za účasti předsedy odborového svazu Pavla Bednáře s tehdejším tajemníkem a paní primátorkou, kde byla požadována náprava, v opačném případě mi bylo doporučeno podání žaloby na zaměstnavatele za diskriminaci. Po měsíci čekání, kdy již byla žaloba připravena, se ozval pan tajemník a ustoupil mému požadavku, vrátil mi kvalifikovanou práci a přidělil odpovídající platovou třídu. Odůvodnil to tím, že si nepřeje, aby se město Prostějov soudilo se zaměstnancem, přitom nezapomněl připomenout, že se žádné diskriminace nedopustil. To by ovšem posoudil jen soud. Od žaloby jsem ustoupila. Jsem velice vděčná odborovému svazu, že se za mě postavil a dosáhli jsme spravedlnosti. Tato záležitost se mě velice profesně i osobně dotkla.

Vzpomínám si, že Váš podnět na diskriminaci ze strany tajemníka Baláše předala primátorka Rašková Balášovi a ten Vám poté vyčítal, že jste si dovolila si stěžovat. Jak takto zpětně hodnotíte tento „podraz“ ze strany Raškové? Omluvila se za to alespoň?

Těžko dnes hodnotit, proč paní primátorka předala tuto stížnost k řešení panu tajemníkovi i když přislíbila vyřešení problému. Ano, problém byl vyřešen, ale po dlouhé anabázi, která trvala 3 měsíce. Při odchodu do důchodu mi vyjádřila paní primátorka spokojenost s tím, že záležitost byla vyřešena a že došlo k urovnání vztahů. Neomluvila, ale já již žádnou omluvu nepožaduji.

Ke konci roku jste odešla do důchodu, přestože původně jste na stavebním úřadě chtěla působit dál. Jaká je příčina této změny názoru?

Po ukončení platové kauzy zůstala na pracovišti nepříjemná atmosféra a vypjatá situace ze strany vedoucího odboru. V takových podmínkách se velice obtížně pracuje. V důsledku dlouhotrvajícího stresu při řešení platové kauzy a následné vypjaté situace se vyskytly i zdravotní problémy. Jelikož v průběhu roku 2017 mi vyvstal nárok na starobní důchod, rozhodla jsem se odejít z pracovního poměru. Ovšem práce v odborech se nevzdávám a zůstávám i nadále členkou závodního výboru a předsedkyní odborového svazu zaměstnanců města Prostějova.

Šéf stavebního úřadu Košťál byl proslulý také svým alkoholismem a zásobami lahví ve své kanceláři. Věc na úřadě dokonce šetřil inspektorát práce…

Inspekce proběhla v září 2017 tím způsobem, že nám byly rozdány dotazníky a za přítomnosti inspektorky a právničky personálního oddělení byly zodpovídány otázky týkající se požívání alkoholu na pracovišti. Tyto dotazníky nebyly anonymní, proto zaměstnanci měli obavy popsat tuto situaci pravdivě. Já jsem popsala situaci dle svého nejlepšího vědomí a svědomí pravdivě a to tak, že se alkohol občas požíval na pracovišti (v kanceláři ing. Košťála) ale jen do konce roku 2016, do doby zveřejnění fotografií v Hanáckém večerníku. Od počátku roku 2017 se již alkohol nekonzumuje. Inspektorát práce ovšem zajímala pouze současná situace a podnět vyhodnotil jako neprokázaný.

Spolu s Vámi odešla i další členka výboru odborové organizace, nyní odchází další odborářka. Jak to svědčí o atmosféře v dané instituci?

Odborová organizace tímto není dotčena, protože spolu se mnou i další odborářka zůstává členkou závodního výboru a členkou odborové organizace. Obě moje kolegyně odborářky mi aktivně pomáhaly při řešení platové kauzy a jejich výpověď byla také důsledkem vypjaté atmosféry a stresu na pracovišti. Pokládám za nutné připomenout, že šlo o dlouholeté zkušené pracovnice.

Nyní tak dochází k celkem zvláštní situaci, kdy jste předsedkyní odborů, aniž byste u zaměstnavatele pracovala. Jaké na to máte reakce?

Ze strany zaměstnanců a odborářů jsou reakce kladné. Ze strany zaměstnavatele byla uskutečněna seznamovací schůzka členů závodního výboru s paní tajemnicí, která proběhla v přátelské a vstřícné atmosféře.

Děkuji za rozhovor.

 

Jakub Čech

Další články