Zde může být vaše reklama.

Prezident Liberlandu Jedlička: Máme už i národní tým ve fotbale

Prezident Liberlandu Jedlička: Máme už i národní tým ve fotbale

06. 04. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Do Olomouce dnes zavítal prezident Liberlandu Vít Jedlička. U příležitosti rozhovoru pro Hanácký Večerník jsme jej uvítali chlebem a solí, jak se na hlavu státu sluší a patří, a marně jsme vzpomínali, kdy Olomouc naposledy navštívila hlava státu (s výjimkou prezidentů Česka). Možná byl poslední Nikita Sergejevič Chruščov.

Proč jste do Olomouce přijel, co je cílem cesty? A chce se mi říci státní návštěvy.

Byl jsem pozván, abych mluvil na Právnické fakultě a setkal se s našimi příznivci. Hodlám se samozřejmě také potkat s těmi nejzajímavějšími žadateli o občanství, kterých je tady v kraji asi sto padesát. Ovšem možnost mluvit na tři sta mladých budoucích právníků je vynikající důvod, abych na pozvání Mladých konzervativců a Strany svobodných občanů přijal.

Co jim říkáte? Proč je Liberland legitimní stát?

Liberland je stejně legitimní stát jako jakýkoli jiný stát. Je potřeba si uvědomit, že proces, jak státy obvykle vznikají, je totožný s procesem, který probíhá u nás v Liberlandu. Mluvím o historii, o našich myšlenkách, o tom, že chceme zavést dobrovolné zdanění, že chceme oddělit stát od ekonomiky, což je asi hlavní myšlenka Liberlandu. Hovořím o tom, jaké máme plány do budoucna, představuji jim výsledky naší architektonické soutěže. To bylo velmi zajímavé, měli jsme 75 studií, jak bude Liberland vypadat. Vybrali jsme těch pět nejzajímavějších.

Ptám se na to, protože spousta lidí dodnes vnímá Liberland nikoli jako stát, ale jako recesi. Proč to není recese, proč je to doopravdy?

Stejně tak by se dalo říct, že některé ze současných států jsou recese. Že je to bláznivý systém regulací a zdanění, který nás činí nevolníky. Máme 410 tisíc lidí, kteří se přihlásili o občanství, z toho 90 tisíc jsme vybrali, a to je to důležité. Že je tady spousta lidí, kteří důvěřují tomu, že Liberland je legitimní stát.

Jaký je vztah Liberlandu a Svobodných?

Já jsem stále členem Svobodných a jsem rád, že europoslanec Petr Mach vyjádřil Liberlandu podporu v tom smyslu, že by byl rád, aby byl Liberland i z České republiky. Samozřejmě spolupracujeme, ale nijak formalizovaně.

Máte národní mužstvo ve fotbale?

Máme! Bylo formálně založeno, zažádlo o členství v konferderaci ConIFA a teď jedeme do Abcházie navázat s touto konfederací vztahy. Také plánujeme na přítí rok přátelský zápas s Monakem, a jsem rád, že máme spoustu dobrých hráčů. Jsou z první české ligy, z Velké Británie, přihlásili se nám hráči z turecké ligy, a věřím, že postupně vybudujeme velmi kvalitní národní tým.

Uznávají vás nějaké jiné státy?

V současné době jednáme s deseti státy o uznání, jsme rádi, že nás například uznala největší opoziční strana v Turecku. Na prvotřídní úrovni jsou vztahy s Abcházií. Musíme být ale velmi pečliví v tom, jakým způsobem s jednotlivými státy zahájíme oficiální jednání. Uznání od některých států může být i škodlivé pro další jednání o uznání jiných států. Je to poměrně delikátní záležitost a je potřeba v tom být spíš zdrženlivý, než okamžitě skočit na jakoukoli nabídku vzájemného uznání.

Vlastimil Blaťák

 

Další články