Zde může být vaše reklama.

Radim Sršeň (Starostové): Olomoucký kraj je zacyklený, propojený a papalášský

Radim Sršeň (Starostové): Olomoucký kraj je zacyklený, propojený a papalášský

31. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Radim Sršeň z uskupení Starostové pro Olomoucký kraj rozdával ve středu odpoledne na Dolním náměstí v rámci předvolební kampaně melouny. Chce tímto dvojsmyslem dát najevo, že skutečné melouny z rozpočtu kraje patří všem, a ne jen vyvoleným. Starosta Dolních Studének a kandidát na hejtmana tvrdí: "Vůbec bychom nekandidovali, kdyby kraj nebyl v tak žalostném stavu!"

Co vaše uskupení přináší do krajských voleb? Jaké jsou tři hlavní priority?

Chceme na kandidátce především nabídnout čtyřicet starostů a čtyři místostarosty To jsou lidé, kteří jsou každodenně ve frontové linii. Kdyby totiž Olomoucký kraj fungoval tak, jak má, tak by drtivá většina z nás do těch voleb ani nešla. Bohužel už delší dobu vidíme, že kraj se chová netransparentně. Proto jsme zahájili akci s rozdáváním melounů, protože chceme zpozornit na to, že melouny mají být rozdávány spravedlivě a mají se dostat do každého města a obce, občanům. Nikoli kamarádům a politickým spřízněncům. Chceme maximálně zprůhlednit poskytování krajských dotací. Vzorem je nám Liberecký kraj, kde politické uskupení zasahuje do přerozdělování dotací velmi málo a peníze jsou rozdělovány objektivně tam, kde jsou potřeba. Druhá věc je, že Olomoucký kraj je bohužel nejzadluženějším krajem v České republice, abych byl spravedlivý, tak na obyvatele je to na druhém místě. Tady chceme využít zkušeností našich kandidátů starostů z obcí. Obce v České republice jsou obecně tím nejlepším článkem, co se týká hospodaření s penězi, a to bychom rádi přenesli také na úroveň kraje. Třetí prioritou je vyvážený regionální rozvoj. Olomouc je samozřejmě srdce kraje, ale to srdce nemůže fungovat bez končetin, a to co tady funguje velmi málo, je spolupráce mezi jednotlivými regiony.

Co říkáte na to, že sociální demokraté v poslední době obsazují pozice vedoucích odborů svými soukmenovci a důvěrníky?

Některé odbory se na kraji účelově ruší, jiné nefungují. Co se týče účelového obsazování jednotlivých pozic, ty signály jsme měli už loni. Není to ale jen v Olomouckém kraji, je to obecný problém. Pokud chceme, aby Olomoucký kraj fungoval, tak nelze na obsazování jednotlivých vedoucích pozic jako na trafiky. Na ta místa patří lidé, kteří jsou především schopní. Ty ale nemáme, pokud mohu porovnat mezi jednotlivými kraji, v mnoha ohledech, například v čerpání dotací, patří Olomoucký kraj mezi ty horší. Bohužel tyto pozice slouží jako odkladiště; například KIDSOK, Koordinátora dopravy, a to je do určité míry taky odkladiště. Jenže doprava v kraji ne zcela funguje. Východní tangenta, obchvat Přerova, dopravní napojení Jesenicka, nic z toho nefunguje jak by mělo. Na Jesenicko se dnes lze dostat pouze přes Ramzovské sedlo. OPravuje se ve stejný čas několik komunikací včetně R37. Tedy, kraj určitě nemá ve své gesci dálnice, ale měl by v těchto věcech aktivně vystupovat, dělat advokáta toho kraje a prosazovat zájmy regionu navenek. Taktéž dopravní obslužnost (návaznost spojů, pozn. red.) je velmi špatná. Zároveň nám vyrážejí autobusy a vlaky, byť třeba mají stejného dopravce. Velmi málo se využívají malé autobusy. To uvádím jako příklad. Shrnuto, pokud se na ta místa dostávají spolustraníci, tak kraj fungovat nebude a pořád se budeme točit v zaběhlých kolejích. My chceme přinést svěží vítr. Olomoucký kraj je pro nás zacyklený, všechno je to propojené, papalášské.

Co dobrého a co špatného najdete na končící krajské koalici? Jednu pozitivní a jednu negativní věc.

Dobré je to, že se podařilo snížit zadluženost, to je určitě pozitivní věc. Jako negativum vidím způsob čerpání evropských prostředků. V jednotlivých kauzách se postupně ukazuje, že to nebylo tak, jak vedení kraje tvrdilo. Samozřejmě, o rozdělování dotací rozhoduje jiný orgán, ale pokud se podíváme na obsazení těch komisí, tak vidíme, že to stejně spojeno bylo.

Jaký je vás koaliční potenciál? S kým ano a s kým ne?

Asi bych vám měl říci, že se uvidí až po volbách, podle toho jak dopadneme. Ale nebudu utíkat od otázky. Myslím, že jsme si velmi blízko s KDU ČSL, která kandiduje společně se Zelenými, a máme blízko k TOP09. Tam to není tak, že bychom se rozvedli, jen v těchto volbách jdeme svou cestou. Ale Topka je pro nás tím nejbližšímpartnerem, a s ostatními uvidíme, jak dopadnou volby.

Vlastimil Blaťák

 

Další články