Zde může být vaše reklama.

Chystání Sigmy na restart Látal: Jsme rádi, že jsme zase na hřišti

Látal: Jsme rádi, že jsme zase na hřišti

foto: Petr Pelíšek

24. 04. 2020 - 12:00

Už je zase zpět v akci, na hřišti, ve svém živlu. Trenér SK Sigma Olomouc Radoslav Látala se během nucené pauzy vzhledem k vládním opatřením v boji s koronavirem zapojil do klubové manufaktury na výrobu roušek. Teď se může opět věnovat svému řemeslu, svět se začíná zase vracet k normálu a fotbalisté už můžou, byť stále s jistými omezeními a za dodržení hygienických nařízení, znovu trénovat. Takže na hřišti číslo 2 Androva sportovního areálu už je zase živo, Sigma trénuje od úterý a vyhlíží restart FORTUNA:LIGY.

Jak se chystá trénink pro tým, který nemůže být kompletní a je rozdělen na třetiny?
Jsme rádi, že jsme zase na hřišti. Samozřejmě je to ještě omezené, v osmi lidech, bez kontaktu. Trénink jsme chystali na ty vynucené podmínky. Hráči se měsíc a půl věnovali individuálně kondici, teď se zase můžou věnovat práci s míčem. Na začátek jsou spíše takové rozběhové tréninky, ale už s míčem, jsou tam kombinace tak, aby hráči byli daleko od sebe.

Jak jste rozdělili hráče, zvolili obsazení jednotlivých skupiny? Podle věku nebo přátelských vazeb?
Ne. Normálně jsme si hráče rozdělili tak, abychom ve skupině měli praváky i leváky do centru, aby v nich byly zastoupeny také jednotlivé posty.

Hráči více než měsíc trénovali individuálně. Jak jste je kontrolovali?
Máme GPSky, také víme, v jaké rychlosti a kolik toho naběhali. Po každém tréninku měli hráči povinnost poslat výstupy kondičnímu trenérovi. Takže jsme měli všechno zmapované. Plnili všechno. Ale spíš byl problém, že měsíc a půl jen běhali sami, bez míče, bez kontaktu, to není nic příjemného.

Teď už můžou být hráči alespoň na hřišti zase spolu.
Ano, zase je to stmelí, ale pořád je to omezené. Přijedou autem, jdou přímo na hřiště, odtrénují a jedou domů. Chybí tam ten kolektiv, kabina, po tréninku masáže, regenerace. Ale jsme rádi, že už jsme alespoň na hřišti a s míčem.

Podle vládního nařízení by se mělo začít znovu hrát 8. června, možná to nakonec bude dříve. Ovšem s tréninkem po osmi a bez kontaktu by se moc připravit na restart FORTUNA:LIGY nedalo, i to se musí rychle změnit a vrátit k normálu.
Pro nás trenéry je teď nejhorší to, že nevíme, kdy přesně se sezóna znovu rozjede, kdy začneme. Nemáme ten pevný termín. Nevíme, kdy začneme. Už bychom potřebovali nějaké přesné datum, ke kterému bychom mohli přípravu směřovat.

Další články